Economia germană este grav afectată de secetă. Transporturile au fost restricționate
Avertismentul specialiștilor a fost lansat în contextul în care nivelul apei la Kaub, în apropiere de Frankfurt, un punct de trecere cheie, unde şenalul navigabil este mai puţin adânc decât în alte locuri, a scăzut vineri după-amiază sub 40 cm, nivel la care nu mai este indicat pentru multe barje să tranziteze zona.
De asemenea, buletinul zilnic al Administraţiei Federale a Căilor Navigabile şi a Transportului Naval din Germania arată că nivelul apei pe această cale navigabilă cheie se afla la un nivel neobişnuit de scăzut pentru acest moment al anului şi se estimează că va scădea cu încă 10-15 cm în următoarele trei sau patru zile.
Deşi prognozele meteorologice pe 14 zile prevăd o creştere a nivelului apei începând cu mijlocul săptămânii viitoare, administraţia a declarat că este puţin probabil ca acest lucru să aibă un impact semnificativ, potrivit informațiilor preluate de theguardian.com
Marile companii germane se bazează pe Rin pentru aprovizionarea cu combustibil
Trebuie menționat că marile companii din Germania, precum BASF şi ThyssenKrupp, se bazează pe Rin pentru aprovizionarea cu combustibil. Navele de pe fluviu transportă, de asemenea, cărbune către centralele electrice pe care guvernul a ales să le folosească mai intensiv ca răspuns la faptul că Rusia a redus livrările de gaze naturale prin conductele sale.
Chiar dacă navele au putut încă să circule pe Rin săptămâna trecută, companiile au fost nevoite să îşi reducă încărcătura, iar capacitatea de a schimba transportul pe calea ferată sau pe şosea este limitată. Un vas fluvial poate transporta, de obicei, aproximativ 1.000 de tone de grâu, de exemplu, ceea ce ar necesita aproximativ 40 de camioane pentru a transfera aceeaşi cantitate de bunuri.
Germania face economii drastice de energie
Amintim că Germania se vede nevoită să ia măsuri tot mai drastice pentru a face faţă crizei energetice de pe continent, mai ales în condiţiile în care este una dintre ţările cele mai dependente de gazul rusesc.
Astfel, pentru a se economisi energie, ministrul Economiei de la Berlin, Robert Habeck, a anunţat vineri, 12 august, că vor fi impuse noi reglementări în acest sens.
Pe fondul temerilor legate de o penurie de carburanţi, cauzată de disputa dintre Rusia şi ţările europene, Germania a decis să reducă temperatura până la care vor putea fi încălzite clădirile publice, transmit agenţiile de presă dpa şi Reuters. Nu sunt singurele măsuri ce vor fi luate
Mai precis, clădirile publice vor putea fi încălzite doar la o temperatură de cel mult 19 grade Celsius. În plus, clădirile şi monumentele nu vor mai fi iluminate noaptea, iar panourile publicitare nu vor mai fi nici ele iluminate, a explicat ministrul german al Economiei, într-un interviu acordat ziarului Sueddeutsche Zeitung.
„Clădirile publice, cu excepţia spitalelor şi a instituţiilor sociale, desigur, ar trebui să fie încălzite la 19 grade Celsius”, a afirmat ministrul Robert Habeck.