Produsul intern brut al Germaniei s-a contractat cu 0,4% în al patrulea trimestru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, a anunțat vineri biroul de statistică.
Datele preliminare ale biroului indicau o contracție de 0,2% în ritm trimestrial, ajustată în funcție de prețurile și de efectele calendaristice. În al treilea trimestru din 2022, produsul intern brut a înregistrat o creștere ușoară de 0,5% față de cele trei luni anterioare.
Economia Germaniei înclină spre recesiune
Analiştii preconizează un alt rezultat negativ în acest trimestru, ceea ce ar înclina economia în recesiune. Chiar şi aşa, o iarnă neobişnuit de caldă a a ajutat Germania să se ferească de scenariile mai sumbre de care s-a temut când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an.
A doua scădere consecutivă a componentei de evaluare curentă a Ifo, scăderea PMI din industria prelucrătoare, încrederea slabă a consumatorilor și dorința de a cheltui aproape de minimele istorice, toate acestea indică o contracție a economiei germane încă o dată în primul trimestru, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.
Rezultatul final mai slab decât se aștepta pentru trimestrul al patrulea sporește temerile privind o recesiune de iarnă. O recesiune este definită în mod obișnuit ca fiind două trimestre succesive de contracție.
„Cifrele de astăzi arată că majorarea bruscă a prețurilor la energie a încetinit vizibil economia, în ciuda măsurilor ample de ajutorare luate de guvern”, a declarat economistul Ralph Solveen de la Commerzbank. Având în vedere înăsprirea globală a politicii monetare, Solveen a spus că este greu de așteptat o redresare economică notabilă, transmite Reuters.
După ce măsurile de ajutor, precum reducerea la carburanți și biletul de transport de 9 euro, au luat sfârșit, consumatorii au cheltuit mai puțin în trimestrul al patrulea decât în trimestrul al treilea, a declarat biroul de statistică.
Cheltuielile gospodăriilor au scăzut
Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 1,0%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,6% față de trimestrul anterior.
Investițiile au cântărit, de asemenea, asupra performanței economice, potrivit biroului de statistică. Investițiile în construcții au scăzut cu 2,9% în trimestrul al patrulea, în timp ce investițiile în mașini și echipamente au scăzut cu 3,6%, ambele ajustate pentru inflație, efecte sezoniere și calendaristice.
În trimestrul al patrulea, exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 1,0% față de trimestrul al treilea. Acest lucru s-a datorat situației internaționale dificile, marcată de întreruperi continue ale lanțului de aprovizionare și de prețurile ridicate la energie, potrivit biroului de statistică.
Saltul costurilor energiei a fost deosebit de dur pentru industrie. Gigantul german din industria chimică BASF SE a declarat vineri că va închide mai multe fabrici, inclusiv două uzine de amoniac şi instalaţii de îngrăşăminte aferente, ceea ce va duce la reducerea a 700 de locuri de muncă la principala sa fabrică din Ludwigshafen.