Economia germană se va contracta din nou în 2024

germania

SURSA FOTO: Dreamstime

Principalele instituții economice au prezis joi o contracție modestă a economiei Germaniei în 2024, pe fondul stagnării puterii de producție.

Producția celei mai mari economii europene va scădea cu 0,1% în acest an

Producția celei mai mari economii europene va scădea cu 0,1% în acest an, au afirmat cinci institute de reflecție, după o scădere de 0,3% în 2023, conform insiderpaper.

La începutul acestui an, institutele au prezis o creștere a PIB de 0,1% pentru 2024, însă noua proiecție a fost mult mai mică.

„Economia germană stagnează de mai bine de doi ani”, au declarat DIW, Ifo, IfW Kiel, IWH și RWI.

Acestea au sugerat că o redresare lentă este probabilă anul viitor, dar creșterea economică nu va reveni la nivelurile de dinainte de apariția Coronavirusului pentru o vreme.

Institutele se așteaptă acum la o creștere de 0,8 % în 2025, în scădere de la 1,4 %.

În 2026, acestea se așteaptă la o creștere economică germană de 1,3 %.

Germania, istoric un generator de creștere, a fost singura economie avansată majoră care a scăzut în 2023 din cauza inflației ridicate, a unei încetiniri industriale și a scăderii cererii de export.

În 2024, inflația a scăzut progresiv, însă o recesiune industrială persistentă și o cerere lentă pe piața vitală a Chinei au împiedicat posibilitatea de revenire.

Recent, PIB-ul a scăzut cu 0,1 % în al doilea trimestru, ratând previziunile analiștilor.

Schimbare structurală

În cadrul unui briefing de presă, Geraldine Dany-Knedlik, șefa departamentului de prognoză al DIW, a declarat că slăbiciunile economice „vor dispărea doar treptat”.

„Indicatorii timpurii pentru trimestrul al treilea sugerează că producția economică va scădea din nou ușor”, a adăugat Dany-Knedlik.

Ea a declarat că „schimbările structurale” afectează provocările Germaniei, pe lângă slăbiciunea economiei mondiale.

Dany-Knedlik a spus că decarbonizarea, demografia și concurența chineză „atenuează perspectivele de creștere pe termen lung”.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a crescut prețurile la energie, ceea ce a afectat puternic sectorul de producție din Germania.

Competitorii chinezi care fabrică produse de înaltă calitate „înlocuiesc exporturile germane pe piețele mondiale”, au avertizat institutele.

În ceea ce privește producția de mașini electrice, industria auto emblematică a Germaniei nu a reușit să țină pasul cu rivalii chinezi.

Constructorii germani de automobile sunt în criză din cauza creșterii concurenței chineze și a pierderilor de cote de piață.

Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa, a anunțat la începutul acestei luni că ar putea închide operațiunile din Germania pentru a rămâne competitiv.

Institutele au sugerat că economia germană își poate reveni din actuala stare de rău.

„Relansarea consumului privat” ca urmare a creșterii veniturilor reale ar consolida economia în trimestrele următoare, au prezis acestea.

„Revenirea piețelor de desfacere cheie, cum ar fi țările europene vecine, va sprijini comerțul exterior german”, au afirmat acestea, stimulând dinamica.

Institutele au raportat „o ușoară creștere a șomajului” din cauza recesiunii economice.

Acestea au anticipat că șomajul „este probabil să scadă din nou” în 2025, pe măsură ce economia se redresează.