Economia germană, trasă înapoi de corupția din sud-estul Europei? Banii intră în buzunarele câtorva persoane speciale

Martin Kothé a spus că „prea mulți bani se pierd fără urmă” și nu există anchete penale reale.

„Bulgaria s-ar putea dezvolta mult mai bine dacă 10-20% din banul public nu ar intra în buzunarele câtorva persoane speciale. Prea mulți bani se pierd fără urmă, nu există anchete penale reale, ce să mai vorbim de condamnări pentru corupți. Banii contribuabililor bulgari sunt deturnați prea des cu metodă și în scopuri prestabilite”, a spus Martin Kothé, șef al biroului din Sofia al Fundației Friedrich Naumann, potrivit dw.com

Chiar și așa, mulțumirea generală a întreprinzătorilor germani din Bulgaria este foarte mare, deoarece 97% din companiile germane din Bulgaria ar merge din nou în această țară iar 50% dau Bulgariei nota maximă sau pe aproape.

„La prima vedere, pare o contradicție: pe de o parte nemulțumirea față de corupție și statul de drept, pe de alta, mulțumirea foarte mare faţă de modul în care decurg afacerile în Bulgaria. Dar corupția este doar unul din factorii luați în considerare în evaluarea unui mediu de afaceri. Din experiența noastră, firmele germane de aici nu sunt afectate deloc personal de corupție. Sondajele pe această temă reflectă deci mai degrabă nemulțumirea generală din Bulgaria faţă de corupție”, a spus Dr. Mitko Vassilev, șef al Camerei de Comerț și Industrie Germano-Bulgare de la Sofia.

Cum arată lucrurile în România?

România și Bulgaria nu trebuie aruncate mereu în aceeași oală. Ambele țări sunt caracterizate de corupția postcomunistă tipică, de faptul că au aderat la UE simultan în 2007 și de monitorizarea lor specială de către Comisia Europeană. Dar în România lucrurile s-au îmbunătățit masiv, datorită măsurilor anti-corupție adoptate și nu cunosc firme germane care să fie afectate direct de corupția din România”, a avertizat Sebastian Metz, șeful Camerei de Comerț și Industrie Germano-Române.

De asemenea, părerea respectivă o are și expertul român în corupție Sorin Ioniță, de la think-tank-ul Expertforum.

„Cei 15 ani de eforturi anti-corupție inspirate de UE, mai ales prin înființarea autorității naționale anti-corupție DNA, au făcut diferența. Există acum teama de a comite acte de corupție mai ales în administrația regională […] și mai ales atunci când se are de-a face cu firme mari și cu străini”, a spus expertul.

Sursă foto: Dreamstime