Economia Germaniei a intrat în recesiune în trimestrul întâi. Datele privind PIB-ul au fost revizuite

Germania

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Oficiul federal de statistică (Destatis) a revizuit datele privind PIB-ul Germaniei din primul trimestru al anului 2023. Astfel, se pare că economia germană nu a reușit să evite criza și a intrat în recesiune.

Economia germană a intrat în recesiune în primul trimestru din 2023, arată datele Oficiului federal de statistică (Destatis), publicate joi.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% pentru acest trimestru, atunci când a fost ajustat în funcție de prețuri, a arătat o a doua estimare. Aceasta urmează unui declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022, transmite Reuters. 

Germania nu a reușit să evite recesiunea

Prima estimare arătase că PIB-ul a stagnat în primul trimestru și că Germania a evitat o recesiune. De la un an la altul, PIB-ul a scăzut cu 0,5% atunci când a fost ajustat pentru efectele prețurilor și ale calendarului.

Consumul gospodăriilor a scăzut cu 1,2% față de trimestrul precedent, după ajustările de preț, sezoniere și calendaristice. De asemenea, cheltuielile guvernamentale au scăzut semnificativ, cu 4,9% pe trimestru.

„Vremea caldă din timpul iernii, o revenire a activității industriale, ajutată de redeschiderea Chinei, și o atenuare a fricțiunilor din lanțul de aprovizionare, nu au fost suficiente pentru a scoate economia din zona de pericol a recesiunii”, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING, Carsten Brzeski.

În schimb, investițiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate slabă a anului 2022. Investițiile în mașini și echipamente au crescut cu 3,2% față de trimestrul precedent, în timp ce investițiile în construcții au urcat cu 3,9% pe trimestru.

Au existat, de asemenea, contribuții pozitive din partea comerțului. Exporturile au crescut cu 0,4%, în timp ce importurile au scăzut cu 0,9%.

Creșterea masivă a prețurilor la energie au avut efecte negative

„Creșterea masivă a prețurilor la energie și-a pus amprenta în semestrul de iarnă”, a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.

O recesiune nu a putut fi evitată, iar acum se pune întrebarea dacă va exista o redresare în a doua jumătate a anului.

Scăderea puterii de cumpărare, subțierea portofoliilor de comenzi industriale, înăsprirea agresivă a politicii monetare și încetinirea așteptată a economiei americane, toate acestea pledează în favoarea unei activități economice slabe.

În urma declinului de miercuri al climatului de afaceri Ifo, toți indicatorii principali din sectorul manufacturier sunt acum în scădere, a declarat Kraemer de la Commerzbank.

Cu toate acestea, Bundesbank din Germania se așteaptă ca economia să înregistreze o creștere modestă în al doilea trimestru, deoarece o revenire a industriei mai mult decât compensează stagnarea consumului gospodăriilor și prăbușirea din sectorul construcțiilor, potrivit unui raport economic lunar publicat miercuri.