Germania dă lovitura! Ce se întâmplă cu cea mai mare economie din Europa

Germania

Germania / SURSA FOTO: Dreamstime

Germania dă lovitura! Specialiștii în economie au vești importate în ceea ce privește economia acestei țări din Europa.

Germania dă lovitura!

Germania dă lovitura! Potrivit analiştilor financiari, Germania se pregăteşte să ocupe locul trei în topul economiilor globale, depăşind Japonia, datorită unui yen în scădere în raport cu euro şi dolarul.

Această mişcare este potenţată de ratele dobânzilor mai ridicate din Statele Unite şi Europa, în timp ce Banca Japoniei rămâne în modul de stimulare, încercând să susţină creşterea preţurilor. Cu toate acestea, această proiecţie este privită cu îngrijorare în Japonia, care simte presiunea de a-şi revigora economia într-un context economic global în schimbare.

Conform celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), produsul intern brut al Germaniei pentru acest an este de 4.430 de miliarde de dolari, în creştere faţă de Japonia. Ea se situează la 4.230 de miliarde de dolari. Aceste proiecţii arată că Germania este pe cale să devină a treia cea mai mare economie a lumii, după Statele Unite ale Americii (SUA) şi China. Asta, în timp ce Japonia ar pierde poziţia ocupată până acum.

SURSA FOTO: Dreamstime

Germania putere economica globală. Valoarea yenului a scăzut

Tendința se datorează, în parte, scăderii valorii yenului, care s-a apropiat de pragul de 160 de unităţi per euro. De asemenea, el s-a menţinut la un minim de 33 de ani în raport cu dolarul.

Această evoluţie a dus la intervenţii valutare pentru a susţine yenul. În contrast, euro şi dolarul au rămas mai ferme. ASta s-a întâmplat deoarece Rezerva Federală şi Banca Centrală Europeană au majorat ratele dobânzilor pentru a controla inflaţia. În acest timp, Banca Japoniei a păstrat ratele scăzute pentru a stimula creşterea economică.

Germania putere economica globală. Se aşteaptă ca Statele Unite ale Americii (SUA) şi Europa să menţină ratele dobânzilor la niveluri mai ridicate pentru o perioadă prelungită. Această tendinţă ar putea să continue să pună presiune asupra yenului.

Deşi Banca Japoniei ar putea să schimbe controlul asupra randamentelor obligaţiunilor, probabil nu va elimina ratele negative ale dobânzilor înainte de anul următor, arată Bloomberg.

Creșterea economică stagnează în Japonia

Această mişcare în economia globală ar putea să aibă consecinţe semnificative pentru Japonia. Țara este conştientă de potenţialul de creştere economică care stagnează de ani de zile. În comparaţie cu Germania, care se bucură de un nivel de trai mai ridicat, Japonia are încă multe de făcut pentru:

  • a redresa economia
  • a se adapta la schimbările globale.