„Când ne uităm la PIB-ul global… este greu de văzut în acest moment cum vom evita o recesiune. Ideea dublării prețurilor la energie este suficientă pentru a declanșa de una singură o recesiune”, a declarat recent David Malpass, în cadrul unui eveniment de afaceri din Statele Unite ale Americii.
Acesta a spus că multe state europene sunt încă dependente de petrolul și gazele naturale din Rusia, chiar și acum când națiunile occidentale avansează planurile de a-și reduce dependența de energia rusă.
Totodată, el a declarat, la un eveniment virtual organizat de Camera de Comerț din SUA, că acțiunile Rusiei de a reduce livrările de gaze naturale ar putea provoca o „încetinire substanțială” în Europa.
David Malpass a atenționat că prețurile mari la energie apasă deja pe economia germană, cea mai mare economie din Europa și a patra economie la nivel mondial.
Potrivit spuselor sale, și țările în curs de dezvoltare sunt afectate de penuria de îngrășăminte, produse alimentare și energie electrică.
Banca Mondială, îngrijorată de blocajele din China
De asemenea, David Malpass și-a exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele din marile orașe chineze, precum Shanghai (centrul financiar de producție și de transport maritim).
„Au încă ramificații sau efecte de încetinire a creșterii economice la nivel mondial”, a spus el, referindu-se la blocajele actuale din marile orașe chineze, relatează BBC.
Amintim faptul că, luna trecută, Banca Mondială a estimat că prețurile alimentelor și energiei, a căror creștere a fost agravată de războiul din Ucraina, ar putea rămâne la un nivel ridicat mai mult timp, poate chiar până la sfârșitul anului 2024.
Banca Mondială: șocul global asupra prețurilor va dura cel puțin trei ani
Banca Mondială a subliniat că este vorba despre „cel mai mare şoc asupra produselor de bază” care a fost înregistrat la nivel global, din 1970 și până în momentul de față.
De asemenea, se estimează că „preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul lui 2024”.
„Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial”, a transmis Banca Mondială.
Preţurile produselor de bază ar urma să rămână scumpe
Creşterea preţurilor la energie în ultimii doi ani a fost cea mai importantă înregistrată după criza petrolieră din 1973.
„La nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970. Acest şoc este agravat de recrudescenţa restricţiilor pentru comerţul cu produse alimentare, carburant şi îngrăşăminte”, a estimat vicepreşedintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze „spectrul stagflaţiei”.
În cazul preţurilor la energie, Banca Mondială mizează pe o creştere de peste 50% în acest an, urmată de o scădere în 2023 şi 2024.
Pentru produsele non-energetice, precum cele agricole şi metalele, Banca Mondială prognozează o creştere de peste 20% în 2022 şi scăderi pe parcursul următorilor ani.
„Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială, potrivit AFP.