Mai toate previziunile privind evolutia pietelor, a consumului, a dolarului, a pretului petrolului s-au dovedit inexacte. Incertitudinea a crescut, spectrul recesiunii economice s-a amplificat, tensiunile escaladeaza, perspectivele sunt confuze. Economistii, dar si puternicii planetei vorbesc tot mai mult de necesitatea unei strategii globale de abordare a situatiei actuale. Summit-ul Grupului G-8, din aceste zile, ar putea fi un inceput in aceasta directie.
Ceea ce ingrijoreaza mai mult decat orice este faptul ca economia globala pare sa devina insensibila la orice stimulente. si situatia nu se va schimba prea mult pana cand economia americana nu isi va regasi ritmul si viteza. Deocamdata, ea functioneaza la nivelul unei cresteri anuale de 1-1,5%, ceea ce inseamna doua procente sub potential.
Germania a recazut in situatia anului 1990
Multe sperante sunt legate de celebrul pachet de masuri propus de Casa Alba, in care parghia principala este reducerea treptata a impozitului pe profit pana la nivelul de 15%, pana in 2008. Astfel, companiile vor primi inlesniri fiscale in suma totala de 350 miliarde de dolari, in intervalul urmatorilor cinci ani. La randul lor, salariile si dobanzile vor beneficia de o relaxare accentuata a impozitelor in perioada 2004-2006.
Ideea este de a tura motoarele economiei prin alimentarea puternica, in prima faza, a productiei de bunuri si servicii, pentru ca intr-un al doilea tempo sa fie stimulat consumul, pentru a aduce cererea in acord cu nivelul ofertei. Destul de departe de traditia keynesista a politicilor economice cu care a fost guvernata America doua treimi din secolul trecut, schema presedintelui Bush incearca sa tina sub control primejdia presiunilor inflationiste.
Daca economia SUA dispune de potentialul si flexibilitatea necesare pentru a depasi impasul actual, Japonia si Uniunea Europeana patineaza fara speranta si risca recaderea in recesiune. Situatia dificila a Zonei Euro este legata in primul rand de situatia Germaniei, al carei PIB a scazut cu 0,2% in prima parte a anului curent si nici n-are sanse sa treaca in registrul pozitiv pana la sfarsitul lui 2003, date fiind nivelul redus al consumului si aprecierea exagerata, paguboasa a monedei comunitare (cu 30% in ultimele 17 luni).
Germania aproape ca s-a intors in punctul unde se afla in 1990, in momentul reunificarii: economia isi pierde eficienta din cauze structurale, somajul a ajuns iar la nivelul record de 10,7%, iar sindicatele resping orice incercare de reformare a asigurarilor sociale, care au ajuns sa anihileze capacitatea de interventie a guvernului federal.
Mai mult, daca proiectiile pesimiste se confirma, Germania va incepe curand sa repete experienta deflationista a Japoniei, care se zbate de cativa ani in neputinta de a opri declinul exporturilor, de a initia restructurarea sectoriala a economiei si de a curata sistemul bancar de debite neperformante.
O economie globalizata, dar si profund divizata
Dincolo de cauzele particulare ale crizei care se manifesta simultan in toate cele trei centre economice ale lumii, tuturor li se sugereaza stimularea investitiilor si a consumatorilor prin reducerea ratei dobanzilor. Banca Centrala Europeana ar putea opera curand o reducere de pana la un procent. si Federal Reserve se pregateste pentru o noua interventie, daca pana in ultima saptamana a lunii iunie, cand se va intruni la board-ul Fed, nu vor fi aparut semne de crestere in economia americana.
Problema cheie insa, pentru care nu s-a gasit inca leac, este nivelul scazut al consumului, pe majoritatea pietelor lumii. Cronicizarea ei ameninta cu instalarea deflatiei globale. Iesirea din impas ar presupune, obligatoriu, relansarea comertului multilateral, puternic deteriorat in ultima vreme de controverse politico-strategice si de veritabile razboaie comerciale.
In ajunul summitului G-8 de la Evian, mai toti sefii statelor implicate s-au grabit sa-si anunte disponibilitatea de a trece peste diferende, pentru a adera la o strategie globala de abordare a problemelor grave cu care se confrunta astazi economia mondiala.
Ca de obicei, intalnirea la varf a fost stabilita intr-un pitoresc loc turistic, de aceasta data la Evian, in Franta, pe malul Lacului Geneva. Contrar traditiei insa, cei mai puternici oameni ai momentului par decisi sa ofere lumii si altceva decat splendidele fotografii de grup si comunicatele anoste servite presei. Desi este cat se poate de necesar si rational, pare improbabil totusi ca la Evian sa se ajunga la decizii comune, importante si consistente, cu atat mai putin la definirea unei strategii globale. Strategia la moda astazi, observa comentatorii, este cu totul alta: sa cauti solutii unilaterale si sa le aplici in paguba altora.