Economia Greciei s-a contractat cu 3% în T3, cel mai redus declin din ultimii trei ani

Economia Greciei s-a contractat cu 3% în trimestrul trei din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, acesta fiind cel mai redus declin din ultimii trei ani, datorită redresării sectorului turismului, a anunţat, vineri, Oficiul central de Statistică din Grecia (ELSTAT), transmite Reuters.

Datele publicate joi de ELSTAT arată că Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat în perioada iulie – septembrie cea mai redusă scădere din trimestrul trei din 2010. Economiştii se aşteptau la un declin de 3,1%.

‘Datele oficiale sunt aproape în linie cu estimările, reflectând în principal impactul pozitiv al veniturilor solide din turism. De asemenea, datele sprijină prognoza noastră privind un declin al economiei în acest an sub 4%’, a declarat economistul Platon Monokroussos, de la Eurobank.

ELSTAT a publicat şi datele revizuite privind evoluţia economiei Greciei în trimestrul trei din 2013, când declinul a fost de 3,7%, astfel încât în primele nouă luni din acest an PIB-ul Greciei s-a contractat cu 4%.

Veniturile din turism, care anul trecut au scăzut cu 5%, au înregistrat în primele opt luni din acest an o creştere de 13,7%. Oficialii se aşteaptă la un avans al veniturilor din turism de 10% în 2013, la 11 miliarde de euro, iar numărul de vizitatori ar urma să depăşească 17 milioane, cu un milion mai mulţi decât în 2012.

Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deşi Grecia a beneficiat în ultimele luni de creşterea optimismului privind viitorul ţării, după ce temerile privind ieşirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puţine semne de redresare, iar rata şomajului a ajuns în luna mai la nivelul record de 27,3%.

Creditorii internaţionali se aşteaptă ca Grecia să înregistreze anul acesta o scădere a PIB de 4,2%. Recesiunea se va încheia, probabil, anul viitor, dar rata şomajului va rămâne peste 20% pentru încă trei ani, se arată într-un raport recent al Comisiei Europene.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.

Reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional estimează că datoria publică a Greciei va atinge 175,6% din PIB în acest an şi va scădea la 120% din PIB până în 2021.

SURSA: Agerpres