Economia gri din Italia a crescut anul trecut la aproximativ 540 de miliarde de euro, arată un studiu făcut de grupul italian de cercetare Eurispes, citat de AFP.
Raportul arată că economia subterană din Italia, ce include de la activităţi ale Mafiei la închirierea ilegală de apartamente, a reprezentat în 2010 aproximativ 35 la sută din Produsul Intern Brut oficial al ţării. Eurispes a realizat aceste calcule pe seama anchetelor fiscale realizate de poliţie, care s-au intensificat de când prim-ministrul Mario Monti a preluat puterea anul trecut.
Acelaşi studiu estimează că în jur de 35% dintre angajaţii înregistraţi, adică în jur de şase milioane de oameni, "sunt acum obligaţi să aibă două locuri de muncă" şi că 500.000 de gospodării întâmpină probleme în plata creditelor ipotecare.
Un studiu separat arată că în cuferele mafiei siciliene ajunge mai mult de o treime din banii alocaţi de guvernul de la Roma pentru servicii publice. Crima organizată a subminat creşterea economică, prin manipularea alocării de fonduri publice care vizează zonele sărace şi nedezvoltate de pe insulă.
Studiul constată că la grupurile de crimă organizată ajung 35% din fondurile provenite din contractele atribuite de către guvernul italian firmelor locale pentru furnizarea de servicii publice în Sicilia şi în alte regiuni mai sărace din ţară. Sindicatele criminale din Sicilia creează firme fictive şi îi încurajează pe funcţionarii publici corupţi să aloce resurse pentru aceste companii.