Italia are mari probleme economice

Declinul rapid al economiei din Italia este generat de dificultățile asociate cu demografia țării, în special cu structura vârstei populației.

Populația vârstnicilor în Italia este în continuă creștere, iar țara se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește dezvoltarea economică, în raport cu tendințele demografice.

Potrivit unui raport de la Scope Ratings citat de Reuters, Italia se confruntă cu cele mai dezavantajate date demografice din Europa, care limitează semnificativ potențialul său de creștere economică în perioada 2023-2040.

Conform statisticilor oficiale, Italia a înregistrat, anul trecut, o scădere a numărului de nașteri pentru a 15-a oară consecutiv, atingând un minim istoric de 379.000 de nașteri, cel mai scăzut nivel de la unificarea țării în 1861.

„Populația de vârstă activă a Italiei va înregistra o scădere de aproape 19% între 2023 și 2040 – cea mai mare reducere din Europa – depășind reducerile așteptate în Germania, Spania (ambele la 14%) și Franța (2%)”, a transmis agenția într-un raport.

Italia
SURSA FOTO: Dreamstime

Forța de muncă din Italia este în scădere

Reducerea forței de muncă în a treia economie a zonei euro evidențiază necesitatea urgentă de a implementa reforme în domeniul pieței muncii.

Ele sunt esențiale pentru îmbunătățirea perspectivelor economice pe termen lung ale Italiei.

Italia se confruntă cu cea mai redusă rată de ocupare din întreaga Uniune Europeană.

Conform datelor Eurostat, anul trecut, doar 66,3% dintre italienii cu vârste între 20 și 64 de ani erau angajați, în timp ce media Uniunii Europene se situa la 75,3%.

Obiectivul de creștere pentru 2024 ar putea fi imposibil de atins

Obiectivul guvernului italian de creștere economică de 1% pentru acest an va fi mai dificil de atins după revizuirile în scădere efectuate săptămâna trecută de biroul național de statistică ISTAT, a declarat marți ministrul economiei Giancarlo Giorgetti.

ISTAT a redus vineri ratele de creștere anuală a PIB-ului pentru primul și al doilea trimestru și a declarat că așa-numita „creștere dobândită” la sfârșitul celui de-al doilea trimestru a fost de 0,4%, în scădere de la 0,6% estimat înainte de revizuiri.

Prin urmare, dacă ar exista o creștere trimestrială zero în trimestrele al treilea și al patrulea, creșterea anuală totală ar ajunge la 0,4% față de anul precedent.

Revizuirile „îngreunează atingerea unei creșteri de 1% în acest an”, a declarat Giorgetti în fața parlamentului în cadrul unui discurs adresat deputaților cu privire la planul bugetar multianual al Italiei.