A treia economie a lumii se confruntă cu dificultăţile generate de cutremurul urmat de tsunami din primăvară, în urma cărora au dispărut sau şi-au pierdut viaţa 20.000 de oameni.
Potrivit Guvernului japonez, cheltuielile de capital în trimestrul doi al acestui an au scăzut cu 0,9% în ritm anual, peste estimările din raportul precedent care indicau o creştere de 0,2%.
‘Rezultatele negative reflectă efectele dezastrului natural astfel că noi considerăm că se va consemna o revigorare în perioada următoare. Aceste evoluţii nu vor fi similare cu cele ale şocului produs în cazul Lehman, când lucrurile au mers tot mai rău’, a declarat Satoshi Osanai, economist în cadrul Institutului de Cercetare Daiwa.
Cheltuielile guvernamentale de stimulare a economiei, menite să sprijine eforturile de redresare ale părţii de Nord-Est a ţării, se vor combina, probabil, cu creşterea sectorului privat, inclusiv cheltuielile de consum, astfel încât vom avea o creştere a cifrelor economice în trimestrul următor, a adăugat Osanai.
Dezastrul natural a lovit Japonia într-un moment în care economia stagna de mai mult de 10 ani, datoria publică era în creştere iar ţara încerca să găsească metode de recuperare.
Exporturile, investiţiile corporative şi cheltuielile de consum au scăzut în ultimele luni. Chiar dacă companiile au reechilibrat producţia, yenul a atins niveluri record în raport cu dolarul fapt care a constituit o problemă majoră pentru exporturile Japoniei. Aceste evoluţii au redus valoarea veniturilor din export şi au scumpit produsele japoneze livrate pe pieţele externe.
Japonia a pierdut poziţia de a doua economie a lumii în favoarea Chinei, anul trecut.
SURSA: Agerpres