In 2002, Marea Britanie va fi, probabil, pentru al doilea an consecutiv, tara cu rata de dezvoltare cea mai ridicata din G8. Vestea cea proasta este ca, asa cum s-a intamplat si in 2001, aceasta economie care a invins lumea va fi numai cea mai buna dintr-un grup deosebit de prost.Performanta Marii Britanii ar putea fi credibila numai daca ar atinge rata de crestere de 1,6% prognozata de Organizatia pentru Cooperare si Dezoltare in Europa (OCDE). Cifra oficiala de crestere de 2,25% - 2,75%, folos
In 2002, Marea Britanie va fi, probabil, pentru al doilea an consecutiv, tara cu rata de dezvoltare cea mai ridicata din G8. Vestea cea proasta este ca, asa cum s-a intamplat si in 2001, aceasta economie care a invins lumea va fi numai cea mai buna dintr-un grup deosebit de prost.
Performanta Marii Britanii ar putea fi credibila numai daca ar atinge rata de crestere de 1,6% prognozata de Organizatia pentru Cooperare si Dezoltare in Europa (OCDE). Cifra oficiala de crestere de 2,25% – 2,75%, folosita de Trezorerie pentru planificarea bugetului, poate, pentru o vreme, sa para de neatins.
Privind dincolo de 2002, potentialul economic al Marii Britanii poate fi constrans de cateva probleme fundamentale. Productivitatea scazuta, o infrastructura de transporturi inadecvata si decenii de investitii sub necesar in serviciile publice vor incepe sa creeze probleme din nou, imediat ce economia britanica va reveni la rata sa de crestere. Aceasta va insemna presiuni serioase de crestere a taxelor in absenta reformelor in finantarea serviciilor publice, in special in domeniul sanatatii.
De ce va fi Marea Britanie mai performanta? Motivele pentru care are un avantaj temporar fata de America sunt evidente. Marea Britanie este mai putin expusa decat America variatiilor ciclului economic ce afecteaza stocurile de tehnologie, care in 2001 au intrat in faza de scadere, si nu a suferit devastatoarea lovitura din 11 septembrie. Dar de ce Marea Britanie, pentru a saptea oara in zece ani, isi intrece vecinii europeni? Motivele se pot imparti in trei categorii: o strategie buna, noroc si o structura economica buna.
Incepand cu strategia, Banca Angliei este obligata prin lege sa urmareasca indeaproape controlul cererii agregate. Tinta simetrica a politicii monetare – inflatia nu trebuie nici sa scada nici sa creasca peste banda de variatie de 1,5% – 3,5% – inseamna ca banca trateaza cresterile inflationiste si slabiciunea economica precum amenintari egale. Din contra, Banca Centrala Europeana (BCE) este mandatata sa se ingrijoreze numai de inflatie. Astfel ca oamenii de afaceri si consumatorii stiu ca se pot baza pe stimularile monetare daca economia slabeste.
In plus fata de o politica monetara pro-activa, Marea Britanie are avantajul celor mai puternice finante publice din Europa si nu este constransa de catre Pactul de Crestere si Stabilitate al Uniunii Economice si Monetare Europene. Spre deosebire de Germania si Franta care, sub presiunea Comisiei Europene si a BCE, persista in ineptia economica de restrictionare a politicii fiscale in caz de recesiune, Guvernul britanic se va tine de tintele sale ambitioase de crestere a cheltuielilor publice si va permite stabilizatorilor fiscali naturali sa lucreze din plin.
Vorbind despre noroc, in 2002, economia britanica se va mentine la suprafata datorita mai multor surse de cerere puternica, care s-a intamplat sa intre in joc exact la momentul potrivit. De exemplu, piata fortei de munca va avea de suferit din cauza caderii industriei si finantelor, dar acest lucru va fi mult compensat de marea explozie de angajari in serviciile sociale, in special in sanatate si educatie. Un lot de noi locuri de munca, desi platite de contribuabili, va fi creat in sectorul privat.
Cheltuielile consumatorilor se vor reduce cu un procent sau mai mult fata de rata reala actuala de crestere de 6%, care a continuat sa se mentina in cursul prabusirii „dotcom”-urilor, epidemiei de febra aftoasa si toamnei teribile din 2001. Dar scaderea consumului privat in 2002 va fi compensata de cheltuieli guvernamentale crescute si de investitii in infrastructura si constructii, care vor fi sprijinite prin dobanzi mici. Intr-adevar, sectorul imobiliar si constructiile vor ramane doua din cele mai bune afaceri ale economiei britanice.
A treia sursa de noroc este consolidarea ferma a serviciilor europene de management si financiare in Londra. Aceasta este consecinta combinarii intamplatoare dintre globalizarea tuturor pietelor financiare, dominatia englezei ca limbaj de afaceri universal, crearea euro-ului si graduala trecere la Piata Unica inceputa in 1992. Rezultatul adunarii acestor factori este ca Londra a devenit, fara discutie, centrul financiar al pietei europene si zona cea mai importanta din lume.
In final, trebuie considerate fundamentele structurale adanci ale performantei economice imbunatatite a Marii Britanii. Cele mai importante sunt reformele lansate pe piata muncii si in domeniul concurentei de Margaret Thatcher in anii 80 si continuate (destul de surprinzator) de un guvern laburist. Aceste reforme au schimbat, gradual, Marea Britanie dintr-o tara conservatoare, care a fost tot timpul dependenta de industrii in declin, intr-o economie foarte diversificata. Ei au creat un mediu de afaceri competitiv si de-regularizat, cel putin dupa standardele europene. De asemenea, au transformat o armata sindicalizata, dominata de lupta de clasa, reactionara de luptatori industriali, intr-o forta de munca flexibila si individualizata, care este dispusa sa invete noi calificari, sa accepte schimbari in statut si care este inca destul de ieftina dupa standardele europene, chiar si cu actuala rata de schimb supraevaluata a lirei britanice.
Ca o consecinta, pierderea mult mediatizata a locurilor de munca in cateva industrii, de la otelarii si electronica pana la turism si investitii bancare, va fi compensata de castiguri mai putin vizibile in multe alte ramuri economice. Si din nou castigurile in numarul locurilor de munca vor depasi, pierderile, de indata ce economia britanica va re-accelera in primavara sau vara lui 2002. Diversitatea nou gasita si flexibilitatea structurii industriale britanice, vor ajuta, de asemenea, mentinerea deficitului de cont curent scazut, la un 2,5% din PIB, in ciuda puterii constante a lirei sterline.
O coroana de aur
Va fi un adevarat repaos regal. De vineri 31 mai, timp de patru zile intregi, englezii vor fi in vacanta. Nu asteptati raspuns la nici un telefon de afaceri si nu fiti surprinsi daca pauza oficiala se va transforma intr-o neoficiala saptamana. Regatul Unit va petrece, toastand pentru aniversarea a 50 de ani de domnie a Majestatii Sale Regina: jubileul de aur.
Anatole ka Letsky