Ciolacu își construiește candidatura pe un teren cu multe capcane
Cu o inflație record – cea mai mare din Uniunea Europeană – și o scădere a creșterii economice mult peste așteptări în trimestrul II din 2024, Ciolacu își construiește candidatura pe un teren cu multe capcane.
Exporturile României au scăzut cu 2,4% în primul semestru al anului 2024, iar producția industrială s-a contractat cu 0,9%. Volumul construcțiilor de clădiri rezidențiale a suferit o scădere de 22%, iar agricultura este în criză, cu pierderi estimate între 1,5 și 1,8 miliarde de euro din cauza secetei severe.
În acest context economic deloc plăcut, Ciolacu îl indică pe ministrul liberal de la Finanțe ca fiind responsabil pentru situația economică.
Liberalii îi răspund că vina este a sa, întrucât deciziile finale privind cheltuielile publice îi aparțin. Pe la spatele lor, George Simion promite locuințe la tot poporul și credite cu dobândă redusă oricui are buletin.
Liderul PSD trebuie să explice dacă are soluții pentru provocările viitoare
Într-o perioadă în care populismul economic se întinde pe tot mapamondul, o candidatură la președinția României are nevoie de promisiuni extrem de generoase. Dar pe care Marcel Ciolacu încă nu le-a făcut, fiind conștient că se poate aștepta la atacuri dure.
Așa cum a pățit când a confundat inflația cu evaziunea fiscală. Economia este un domeniu greu de abordat din postura de prim-ministru, așa că preferă să prezinte lucrurile care s-au făcut și să treacă peste perspectivele anului 2025.
Campania electorală pentru președinția României se încinge, iar Marcel Ciolacu, liderul celui mai mare partid, trebuie să înceapă să explice care este viziunea sa pentru viitor. Și dacă are soluții pentru provocările viitoare.
Ca să oprească criticile celor care ar putea să se întrebe dacă viitorul economic sub președinția lui Marcel Ciolacu va fi la fel de „promițător” ca și realizările de până acum.