În perioada iulie-septembrie 2013, PIB-ul Marii Britanii a înregistrat o creştere de 0,8%, mai rapidă decât cea din trimestrul doi, de 0,7%, şi din primele trei luni ale anului – 0,3%.

În ritm anual, economia britanică a crescut cu 1,5% în trimestrul trei din 2013, în linie cu estimările analiştilor.

Domeniul serviciilor, care reprezintă aproape 80% din PIB-ul Marii Britanii, a urcat cu 0,7% în perioada iulie – septembrie 2013 şi a depăşit nivelul ridicat înregistrat înaintea crizei financiare globale.

Sectorul manufacturier a crescut cu 0,9%, în timp ce sectorul construcţiilor, afectat puternic de criză în ultimii ani, a raportat o expansiune de 2,5%, fiind cea mai solidă creştere din peste trei ani, datorită redresării construcţiei de locuinţe.

În august, Banca Angliei a anunţat că intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, până când rata şomajului va scădea sub 7%, fiind pentru prima dată când politica monetară este legată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă.

BoE estimează că, în următoarele luni, rata şomajului va scădea lent de la actualul nivel de 7,7%, urmând să ajungă la 7,1% în trimestrul trei din 2016.

Luna trecută, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că rata şomajului în Marea Britanie a scăzut la 7,7%, în perioada mai – iulie 2013, de la 7,8% în precedentele trei luni, fiind cel mai redus nivel din perioada septembrie – noiembrie 2012. AGERPRES