Economia Marii Britanii a intrat în recesiune. Ce înseamnă asta

recesiune scadere

SURSA FOTO: Dreamstime

Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului 2023, devenind a doua din grupul celor șapte mari economii din lume care semnalează recesiunea, după Japonia.

Potrivit datelor oficiale, PIB-ul din Marea Britanie s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru din 2023, după ce în perioada iulie-septembrie scăzuse cu 0,1%. Două semestre consecutive de scădere economică înseamnă recesiune tehnică.

Producţia economică a scăzut cu 0,1% în termeni lunari în decembrie, după o creştere de 0,2% în noiembrie, a anunţat Biroul Naţional de Statistică (ONS). Industria prelucrătoare, construcţiile şi comerţul cu ridicata au contribuit cel mai mult la scăderea PIB-ului în al patrulea trimestru.

Este mai mult o recesiune tehnică?

Cu toate acestea, mulți se referă la aceasta ca la o recesiune „ușoară” sau „tehnică”, deoarece creșterea a scăzut ușor, nu substanțial, relatează Thisismoney.

Sursa citată explică ce înseamnă acest lucru pentru omul de rând, mai ales când vine vorba de ipotecă, economii, pensie și investiții.

Intrarea în recesiune indică faptul că a existat o scădere a economiei. Deoarece aceasta este o măsură retrospectivă, întreprinderile și persoanele fizice au simțit deja efectele.

Efectele recesiunii pot include:

  • Companii care produc mai puțin
  • Angajatorii reduc salariile, numărul de angajați sau orele de program
  • Guvernul ia mai puțin bani din taxe
  • Persoanele fizice cheltuiesc mai puțini bani în magazine și pe servicii

Pentru majoritatea oamenilor, o recesiune nu va schimba în mod semnificativ ceea ce se întâmplă cu finanțele lor. În schimb, s-ar putea să resimtă costurile tot mai mari ale unor produse și vor avea probleme cu bugetul personal, așa cum au experimentat deja în ultimii doi ani.

Recesiunea slăbește încrederea

În condițiile în care inflația scade la 4% și creșterea salariilor peste acest procent, ajunge la 6%, s-ar putea chiar să simtă în prezent că o duc mai bine din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, recesiunea slăbește încrederea. Înseamnă că va fi mai dificil să obții un alt loc de muncă sau o creștere a salariului în viitor.

De asemenea, ar putea însemna că băncile aplică reguli mai stricte atunci când vine vorba de acordarea unor credite ipotecare sau împrumuturi, așa cum au făcut în timpul ultimei recesiuni, care a început în 2008.

O recesiune poate încuraja Banca Angliei să ia în considerare reducerea ratei de referință a dobânzii, mai devreme decât plănuise, după creșterea bruscă a acesteia în ultimii trei ani.

Inflația este acum în scădere, iar Banca Angliei va dori să se asigure că nu va mai fi o scădere a creșterii economice.

Nu e un motiv de sărbătoare!

Ed Monk, director asociat la compania de pensii Fidelity International, a declarat: „Există șanse mari ca economia să crească în lunile următoare, dar nu este un motiv real de sărbătoare acum. Această știre va pune o presiune suplimentară asupra gospodăriilor, întreprinderilor, lucrătorilor și asupra finanțelor publice”, a subliniat el.

Ce înseamnă o recesiune pentru creditul ipotecar?

Cei cu credite ipotecare au fost afectați de ratele ridicate ale dobânzii în ultimii doi ani, de când Banca Angliei a început să crească rata de referință.

Deși majoritatea oamenilor va fi protejată de modificările ratei dobânzii până la încheierea tranzacției cu dobândă fixă, 1,6 milioane de britanici urmează să ajungă la finalul tranzacției existente în acest an, potrivit UK Finance.

Banca Angliei a crescut ratele dobânzilor pentru opri inflația, dar le-a menținut la 5,25% din august anul trecut.

Pentru întregul an, economia a crescut cu 0,1%.

„Chiar dacă acum a scăzut timp de două trimestre consecutive, pe parcursul întregului an 2023, economia a fost în mare măsură stabilă”, a declarat Liz McKeown, director de statistică economică la ONS.

Dar, excluzând anii pandemici, creșterea anuală de anul trecut a fost cea mai slabă din 2009, când Marea Britanie și principalele economii se resimțeau în urma crizei financiare mondiale.