Economia Marii Britanii a reușit să se ferească de recesiune. A stagnat în T4 din 2022

Marea Britanie

SURSA FOTO: Dreamstime

În ultimele trei luni din 2022, economia britanică a stagnat, iar acest lucru a ajutat la o evitare, pentru moment, a recesiune. Totuși, se confruntă cu perspective dificile în 2023, deoarece gospodăriile continuă să se lupte cu o inflație de două cifre.

Economia britanică a stagnat în ultimul trimestru al anului 2022, evitând la limită recesiunea, în ciuda faptului că producția a scăzut mai mult decât se aștepta în decembrie.

Produsul intern brut a rămas neschimbat între al treilea și al patrulea trimestru din 2022, după o contracție în precedentele trei luni, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul Național de Statistică. Această cifră a fost în linie cu așteptările analiștilor, dar a fost mai slabă decât expansiunea de 0,1% așteptată de Banca Angliei.

Cifra stabilă înseamnă că Regatul Unit a evitat o recesiune tehnică, definită de obicei ca două trimestre consecutive de scădere a producției. Cancelarul Jeremy Hunt a declarat că „evitarea recesiunii arată că economia noastră este mai rezistentă decât se temeau mulți”.

„Cu toate acestea, nu am ieșit încă din impas, mai ales când vine vorba de inflație„, a adăugat el.

Economia a scăzut cu 0,5% între noiembrie și decembrie 2022

Cifra trimestrială a fost stimulată de creșterea din octombrie și noiembrie, când producția a fost susținută de revenirea după vacanța bancară suplimentară din septembrie și de cheltuielile pentru Cupa Mondială.

Cu toate acestea, economia a scăzut cu 0,5% între noiembrie și decembrie, mai rău decât contracția de 0,3% prognozată de economiștii intervievați de Reuters.

Darren Morgan, directorul ONS pentru statistici economice, a declarat: „În decembrie, serviciile publice au fost afectate de mai puține operații și vizite la medicii de familie, parțial din cauza impactului grevelor, precum și de o prezență școlară considerabil mai scăzută. Între timp, pauza din Premier League pentru Cupa Mondială de fotbal și grevele poștale au cauzat, de asemenea, o încetinire.”

În trimestrul al patrulea, economia britanică era încă cu 0,8% sub nivelul din aceeași perioadă a anului 2019, înainte de pandemie. În schimb, economia SUA a crescut cu 5,1% în aceeași perioadă, iar producția din zona euro a crescut cu 2,4%. Marea Britanie este singura economie din G7 care nu a recuperat terenul pierdut în timpul crizei din domeniul sănătății.

Este așteptată o contracție a economiei

Banca Angliei se așteaptă ca economia Marii Britanii să se contracte în acest an și în primul trimestru al anului viitor, în condițiile în care prețurile ridicate la energie și costurile mai mari ale împrumuturilor apasă asupra cheltuielilor. Potrivit calculelor sale, producția nu va reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei până în 2026.

Thomas Pugh, economist la firma de consultanță RSM UK, a declarat că combinația dintre inflația de două cifre, ratele mai mari ale dobânzilor și mai puțin sprijin fiscal înseamnă că veniturile disponibile reale ale gospodăriilor vor scădea puternic în prima jumătate a acestui an. „Recesiunea a fost doar amânată, mai degrabă decât anulată”, a remarcat el.

Dar perspectivele s-au îmbunătățit din vară, când prețurile la gaze au fost mai mari – în prezent, BdE se așteaptă la o recesiune mai puțin adâncă decât a prognozat în noiembrie.

„Scăderea prețurilor angro la gaze oferă speranțe pentru gospodării și pentru economie în general – în condițiile în care inflația este pe cale să scadă brusc în cursul acestui an”, a declarat James Smith, director de cercetare la think-tank-ul Resolution Foundation.

Cifrele detaliate pentru ultimul trimestru al anului 2022 au arătat, de asemenea, că gospodăriile și întreprinderile s-au „dovedit rezistente”, a declarat Paul Dales, economist șef pentru Marea Britanie la Capital Economics. Cheltuielile reale de consum au crescut marginal, iar investițiile întreprinderilor au crescut cu 4,8%.

Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,8%. Expansiunea din aceste sectoare a fost compensată de o contracție de 3,2% a investițiilor rezidențiale, ca urmare a creșterii ratelor la creditele ipotecare, și de efectul de tragere a comerțului net, deoarece exporturile au scăzut, în timp ce importurile au crescut.

„Se pare că, până acum, combinația dintre sprijinul acordat de guvern și faptul că gospodăriile și întreprinderile și-au folosit rezervele de numerar a amortizat lovitura dată de scăderea veniturilor reale”, a explicat Dales, scrie The Financial Times.