Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,5%
Economia Marii Britanii a scăzut. PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 0,5% în iulie, mai mult decât se aștepta.
PIB-ul a fost afectat de grevele din sectoarele sănătății și educației. Un rol detrimental l-a avut și vremea nefavorabilă care a afectat negativ comerțul cu amănuntul.
Aceasta vine după ce economia a crescut cu 0,5% în iunie, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică (ONS).
„Estimarea noastră inițială pentru luna iulie arată că PIB-ul a scăzut”, a declarat Darren Morgan, directorul de statistici economice al ONS, într-o postare pe X (fostul Twitter). „Cu toate acestea, tabloul mai larg pare mai pozitiv, economia crescând în sectorul serviciilor, al producției și al construcțiilor în ultimele trei luni.”
Ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, a reiterat planul guvernului de a înjumătăți inflația pentru a obține „o creștere sustenabilă și creșteri salariale de care țara are nevoie”.
ONS a anunțat marți că, în timp ce salariile din Marea Britanie sunt în creștere, cu 7,8%, la fel și șomajul, care a crescut la 4,3% între mai și iulie.
Efectele războiului din Ucraina
Confederația Industriei Britanice a declarat că majorările salariale și prețurile mai mici la energie față de momentul în care acestea au crescut brusc în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina ar trebui să ajute gospodăriile să evite o recesiune.
Acesta a avertizat însă că o pierdere a dinamicii economice în trimestrul al treilea, așa cum este descrisă acum de întreprinderi, ar putea menține încetinirea economiei.
Pe lângă economia slabă și rata șomajului în creștere, Marea Britanie suferă, de asemenea, de cea mai mare rată a inflației din G7. Rata inflației este de 6,8%.
Acest lucru alimentează temerile că Banca Angliei va continua să înăsprească politica monetară.
Lira sterlină a pierdut teren miercuri după publicarea cifrelor privind PIB-ul. Ea a scăzut cu 0,36% până la 1,2449 dolari.
Perspective negative la Bruxelles
Marea Britanie nu este singura țară care are perspective negative. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Bruxelles a anunțat luni că se preconizează acum că UE va înregistra o creștere modestă de 0,8% în acest an.
Creșterea este în ușoară scădere de la 1% cât se preconiza în primăvară, și de 1,4% în 2024, arată euronews.com.