Marea Britanie se indreapta spre cel mai greu an din 1947 pana in prezent, avertizeaza analistii, pe masura ce statisticile oficiale scot la iveala amploarea recesiunii. Economia acestei tari se va contracta cu 2,5% in 2009, drept pentru care, potrivit mai multor analisti, anul viitor va fi mult mai greu decat crizele intampinate in 1990 sau 1970.

Aceste temeri s-au acumulat dupa ce Biroul National de Statistica al Marii Britanii a anuntat ca economia s-a contractat cu 0,6% in al treilea trimestru al acestui an, depasind estimarea initiala de micsoare cu 0,5%.

De asemenea, Asociatia Bancherilor Britanici a raportat o scadere anualizata de 61% a creditelor ipotecare in noiembrie.

Totusi, Marea Britanie nu a intrat tehnic in recesiune, cel putin nu pana la publicarea cifrelor pentru ultimul trimestru, la inceputul anului viitor.

Mai multi economisti, printre care si cei de la Capital Economics si Bank of America, sunt de parere ca 2009 va fi cel mai greu an pentru economia Marii Britanii din 1947, atunci cand tara abia se resimtea dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si a trecut printr una din cele mai friguroase ierni din istoria inregistrata a tarii.

Sursa: Telegraph