Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit pentru prima dată în ultimii doi ani, însă creşterea şomajului şi adâncirea abruptă a deficitelor bugetare ar putea „secera” procesul anevoios de ieşire din criză, potrivit prognozei economcie a OCDE pe 2009.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din care fac parte 30 de state industrializate, a semnalat, în cea mai recentă prognoză economică, apropierea recesiunii de pragul de jos.

Astfel, următorul an ar trebui să aducă „o creştere economică anemică” de 0,7%, după prăbuşirea de 4,1% care va fi înregistrată în acest an în cadrul OCDE.

Anterior, organizaţia estima, pentru economia celor 30 de state membre, o contracţie de 4,3% în 2009, urmată de o nouă scădere a Produsului Intern Brut (PIB), de 0,1%, anul viitor.

„Ne apropiem de pragul de jos”

„Este pentru prima dată din 2007 când ne revizuim în sens pozitiv prognoza. Vestea proastă este că noua proiecţie implică în continuare că doar ne apropiem de pragul de jos, iar redresarea va fi una foarte lentă, probabil foarte fragilă”, a declarat economistul şef al OCDE, Jorgen Elmeskov, cotat de Mediafax.

SURSA: Mediafax