Potrivit estimărilor publicate vineri de Banca Centrală din Coreea de Sud (BoK), Produsul Intern Brut al Coreei de Nord a înregistrat o contracţie de 1,1% în 2015, din cauza creşterii negative înregistrate de majoritatea industriilor. 

După estimările BoK, sectoarele agricol şi miner au înregistrat contracţii de 0,8%, respectiv 2,6%, în ritm anual, iar sectorul manufacturier a consemnat un declin de 3,4%. Împreună, sectorul minier şi cel manufacturier au fost responsabile pentru 32,7% din PIB-ul Coreei de Nord, în scădere cu 1,7 puncte procentuale comparativ cu 2014, scrie Agerpres. 

BoK a calculat venitul naţional brut al Coreei de Nord la 34.500 miliarde woni (30,3 miliarde de dolari), de 45 de ori mai mic decât cel al Coreei de Sud. Datele mai arată că volumul schimburilor comerciale nord-coreene a fost de 6,25 miliarde de dolari, în scădere cu 17,9% în ritm anual, în condiţiile în care exporturile au scăzut cu 14,8%, până la 2,7 miliarde de dolari, iar importurile au coborât cu 20%, până la 3,56 miliarde de dolari, conform sursei citate. 

Banca Centrală din Coreea de Sud atrage atenţia asupra faptului că deoarece regimul de la Phenian nu publică niciun fel de date oficiale cu privire la situaţia economiei sale, estimările sale se bazează pe baza informaţiilor provenite de la diferite organizaţii private şi publice care fac afaceri cu Coreea de Nord şi că a utilizat metodologiile utilizate la calculul PIB-ului Coreei de Sud.