Expunerea Olandei la o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană este mai mare decât cea a oricărui alt stat membru UE şi ar putea anula 1,2% din Produsul Intern Brut al Olandei până în 2030, a avertizat joi principalul organism guvernamental de studii macroeconomice, CPB, transmite Reuters.
Potrivit CPB, economia olandeză are o legătură mai strânsă cu cea a Marii Britanii ca urmare a schimburilor comerciale mai mari. "Un Brexit ar avea un efect relativ sever asupra economiei Olandei", avertizează Biroul pentru analiza politicilor economice.
Analiza realizată de CPB susţine că scăderea schimburilor comerciale ca urmare a unui Brexit ar putea să se ridice la 10 miliarde de euro, sau 1,2% din PIB-ul Olandei, a şasea mare economie din UE. Aceste efecte ar putea fi agravate de diminuarea inovaţiei care ar putea amplifica pierderile înregistrate cu 65%, până la 2% din PIB, susţine CPB, ale cărui prognoze sunt utilizate de Guvernul olandez la stabilirea politicilor bugetare.
Cele mai afectate sectoare ale economiei olandeze ar fi industria chimică, plasticului şi cauciucului, echipamentele electronice, vehiculele cu motor şi componentele, industria procesării de alimente, metalele şi mineralele, susţine CPB. Aceste sectoare, care sunt responsabile pentru 12% din PIB-ul Olandei, ar putea înregistra pierderi de producţie de aproximativ 5%, pierderi care ar putea fi reduse cu aproximativ 40% dacă se va ajunge la un nou acord de liber schimb.
Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. Luni, conform mediei rezultatelor a 10 sondaje stabilită de site-ul WhatUKThinks, tabăra Brexit era dată posibilă învingătoare, cu 51% din voturi, însă marţi, aceeaşi medie plasa din nou în frunte tabăra care luptă pentru rămânerea în UE, cu 51%.
SURSA: Agerpres