Guvernul de la Lisabona estimează pentru acest an un declin al economiei de 3,3%, alimentând temerile că Portugalia va avea nevoie de mai mult ajutor financiar de la UE şi FMI.
Anul acesta guvernul va implementa un program dur de austeritate, inclusiv reducerea salariilor în sectorul public şi majorări de taxe. Conform acordului cu UE şi FMI, Portugalia trebuie să ajungă la un deficit de 3% din PIB până în 2013, de la 9,8% din PIB în 2010.
Recesiunea a dus la creşterea masivă a şomajului, la 14,8%, Portugalia fiind scena a numeroase greve şi proteste.
Anul trecut investiţiile în Portugalia au scăzut cu 14%, iar cererea pe plan intern a înregistrat un declin de 6,2%. Recesiunea din Portugalia a fost afectată şi de declinul economiei europene, în condiţiile în care 75% din exporturile portugheze merg către UE.
În trimestrul patru din 2011 economia Portugaliei a înregistrat un declin de 2,8%, comparativ cu perioada similară din 2010.
Antonio Saraiva, şeful Confederaţiei Industriei portugheze, a avertizat luna trecută că Portugalia are nevoie de un al doilea pachet de asistenţă financiară de la UE şi FMI, de 30 miliarde de euro, pentru a rezolva severa penurie de numerar şi ar putea negocia o extindere a ajutorului financiar.
Anul trecut UE şi FMI au acordat Portugaliei un pachet de asistenţă financiară de 78 miliarde de euro până în 2013, dar – a avertizat Antonio Saraiva – aceşti bani nu sunt suficienţi pentru a acoperi pierderile companiilor de stat ineficiente, mai ales în sectorul transporturilor.
Pe fondul crizei datoriilor care a afectat anul trecut Portugalia, băncile străine au oprit refinanţarea acelor datorii, iar instituţiile portugheze de creditare trebuie să intervină, stopând creditarea către restul economiei, care se confruntă cu cea mai gravă recesiune de zeci de ani.