România continuă să se confrunte cu o inflație ridicată. În Uniunea Europeană, rata anuală a inflației a ajuns în ianuarie 2025 la 2,8%, în creștere față de 2,7% înregistrată în decembrie 2024. În zona euro, inflația a crescut și ea la 2,5% în ianuarie, comparativ cu 2,4% în decembrie 2024.

România continuă să se confrunte cu o inflație ridicată

Aceste date depășesc ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce sugerează o presiune continuă asupra economiilor europene.

În contrast, cele mai scăzute rate ale inflației în Uniunea Europeană în luna ianuarie au fost înregistrate în Danemarca (1,4%), Irlanda, Italia și Finlanda (toate cu 1,7%).

În ceea ce privește situația din România, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), inflația anuală în luna ianuarie 2025 a scăzut ușor la 4,95%, comparativ cu 5,14% în decembrie 2024. În pofida acestui declin, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,54%, iar cele nealimentare cu 4,60%.

bani, lei, cash
SURSA FOTO: Dreamstime

Serviciile au înregistrat o creștere semnificativă de 6,54%

De asemenea, serviciile au înregistrat o creștere semnificativă de 6,54%, ceea ce a contribuit la menținerea unei inflații relativ ridicate.

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, a rămas neschimbată în zona euro la 2,7%, același nivel înregistrat din luna septembrie 2024.

Acesta este un indicator important pentru BCE, care îl urmărește îndeaproape în procesul de formulare a politicii monetare, iar menținerea acestei inflații de bază sugerează o stabilitate relativă în economiile zonei euro, dar și o continuare a presiunii asupra prețurilor, în special în sectoarele non-energetice și non-alimentare.

România rămâne una dintre țările cu cele mai mari rate ale inflației din Uniunea Europeană

În concluzie, deși România a reușit o ușoară scădere a inflației, rămâne una dintre țările cu cele mai mari rate ale inflației din Uniunea Europeană, fiind surclasată doar de Ungaria în luna ianuarie 2025.

Situația economică din România rămâne una dificilă, cu creșteri semnificative ale prețurilor în mai multe sectoare, iar perspectiva pe termen scurt sugerează o continuare a provocărilor economice, în special în contextul presiunii inflaționiste pe care o resimt consumatorii români.

Eurostat este organismul care se ocupă cu statistica al Comisiei Europene, iar principalele sale responsabilități sunt furnizarea de informații statistice instituțiilor din Uniunea Europeană (UE).