Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că PIB-ul Ungariei reprezenta 77% din media europeană în privința puterii de cumpărare (PPP), în anul 2022.
Economia românească devine tot mai puternică
Totodată, PIB-ul României reprezenta 74,1% din media UE în 2021. Mai apoi, în 2022, acesta a crescut până la un procent de 77%. Astfel, România, Portugalia și Ungaria se plasează pe locul 8 pe lista generală.
Totuși, Daily News Hungary relatează că economia românească devine tot mai puternică, depășind-o astfel pe cea ungară în privința PIB-ului pe cap de locuitor.
Economia românească se afla într-o situație deplorabilă pe vremea lui Ceaușescu
Potrivit publicației maghiare, economia românească se afla într-o situație deplorabilă pe vremea lui Ceaușescu. Timp de câțiva ani, a funcționat un regim asemănător celui din RDG.
Spre deosebire de aceleași perioade din Ungaria și din Iugoslavia, care aparent păreau uimitor de occidentale, dezvoltarea economică rămânea în urmă comparativ cu imaginea generală promovată în marile orașe și în localitățile frecventate de turiști.
Publicația piaceprofit.hu notează că aceste schimbări perceptibile la nivelul politicii culturale și naționale s-au răsfrânt rapid și asupra sistemului economic.
Structura bazată anterior pe economie a devenit orientată spre importuri. Mai mult, sursa menționată scrie că revoluția română mai poate fi încă văzută drept o revoltă a foametei, fiind rezultatul sărăcirii crescânde propagate prin pârghiile sistemului de guvernare.
Ulterior, România și-a început treptat existența ca țară relativ dezvoltată din punct de vedere industrial, aparent, fără niciun fel de datorii externe. Pe vremea regimului lui Kadar, Ungaria a acumulat una dintre cele mai mari datorii externe pe cap de locuitor, în vreme ce România și-a achitat datoriile în valută.
Fondurile europene ajung cu întârziere în Ungaria
Declarația a venit într-un interviu oferit de ministrul maghiar pentru portalul Mandiner, în care și-a exprimat succint părerea despre motivul pentru care fondurile UE nu vin în Ungaria.
„Întârzierea efectuării plăților și timpul lung de reacție sunt un eșec imens pentru administrația de la Bruxelles. Într-adevăr, acesta este un sistem diabolic, a fost inventat în așa fel încât subvențiile pot fi oprite din orice motiv fabricat”, a declarat ministrul ungar al Justiției, Judit Varga.