Profesorul de economie Cristian Păun afirmă că există îngrijorări în rândul investitorilor care au avut încredere în România și în parcursul ei european, iar temerile acestora se traduc prin ieșiri de capital și retrageri în valută, care contribuie la o presiune asupra leului.
BNR a intervenit pentru a menține cursul euro la valoarea de 5 lei
Banca Națională a României (BNR) a intervenit pentru a menține cursul euro artificial la valoarea de 5 lei, vânzând din rezerva valutară. Aceste măsuri au fost luate pentru a preveni o creștere bruscă și necontrolată a cursului de schimb, care ar putea avea efecte devastatoare asupra economiei. În același timp, dobânzile pentru credite au înregistrat o creștere semnificativă, iar rata ROBOR a urcat, ceea ce a dus la majorarea costurilor pentru creditele ipotecare, cu aproximativ 100 de lei pe lună pentru un împrumut standard.
Păun menționează și retragerile din pilonul II de pensii, ceea ce reflectă o scădere a încrederii în stabilitatea financiară a țării. Pe de altă parte, proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt blocate, iar deciziile curente depind de o hotărâre a Curții Constituționale, ceea ce contribuie la un climat de incertitudine.
„În momentul de față putem vedea lejer în curs de 6, 6,5 către 7 lei. Dacă, repet, criza politică se adâncește, dacă nu reușim să ajungem la un consens pe parte de guvern. Există această temere în rândul tuturor celor care au avut încredere în România și în parcursul ei european, care au investit în această țară sume importante.
Cei care ne-au împrumutat, la fel, au și ei în momentul de față niște temeri și atunci vedem ieșiri de capital în momentul de față în valută, capitaluri care părăsesc România, se pun la adăpost”, a explicat Cristian Păun.
Ministerul de Finanțe este în dificultate din cauza dobânzilor record
În prezent, Ministerul de Finanțe este în dificultate din cauza dobânzilor record la împrumuturile statului și se bazează pe un buffer financiar care ar putea să nu fie suficient pentru a acoperi cheltuielile necesare, cum ar fi plata pensiilor și salariilor.
Acest lucru aduce în prim-plan riscul ca România să ajungă într-o situație în care nu mai poate să-și îndeplinească obligațiile financiare, iar economiile și puterea de cumpărare ale românilor ar putea fi afectate considerabil.