Şi de data aceasta, Comisia Europeană a atras atenţia că riscurile la adresa prognozei macroeconomice au crescut datorită incertitudinii generată de adoptarea legii dării în plată.
'Această lege ar putea avea un impact negativ substanţial asupra încrederii investitorilor şi evoluţiei creditului', se arată în raportul CE.
În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că aceasta va rămâne negativă până la mijlocul acestui an, urmând să revină în teritoriul pozitiv în a doua jumătate a anului când se va risipi efectul de bază al reducerii TVA la alimente. Creşterea cererii interne combinată cu accelerarea majorărilor salariale şi creşterea salariului minim începând din luna mai ar putea stimula presiunile pentru creşterea preţurilor, însă impactul reducerii TVA ar urma să limiteze inflaţia medie anuală la minus 0,6%. În schimb, în 2017, inflaţia medie anuală ar urma să crească până la 2,5%, în pofida unei reduceri suplimentare a TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, Comisia Europeană avertizează că deficitul de bază ar urma să crească semnificativ în perioada prognozată, ca urmare a reducerii taxelor şi creşterii cheltuielilor. Dacă în 2015 deficitul guvernamental a scăzut la 0,7% din PIB, de la 0,9% din PIB în 2014, executivul comunitar estimează că în 2016 acesta ar urma să crească până la 2,8% din PIB, urmând să se deterioreze şi mai mult în 2017, până la 3,4% din PIB.
'O reducere suplimentară a TVA cu un punct procentual, eliminarea accizei suplimentare pentru combustibili şi a taxei pe construcţii speciale ar urma să aibă un impact negativ asupra veniturilor', se arată în raportul CE.
La nivelul UE, previziunile de primăvară ale Comisiei au fost revizuite uşor în scădere, executivul comunitar mizând pe o creştere a PIB-ului de 1,8% în 2016 şi 1,9% în 2017, faţă de 1,9% şi 2,0% în previziunile din iarnă. Se estimează că, în perioada prognozată, creşterea economică se va intensifica sau va rămâne, în mare, stabilă în majoritatea statelor membre.
Pentru anul viitor, se preconizează o expansiune a economiilor tuturor statelor membre, însă este de aşteptat ca această creştere să rămână inegală la nivelul întregii UE. AGERPRES