Economia României a crescut cu 0,7% în trimestrul 1. Date oficiale INS

PIB

SURSA FOTO: Dreamstime

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat noi date cu privire la economia României. Potrivit acestora, economia țării a crescut cu 0,7% în primul trimestru al acestui an. PIB în această perioadă de timp a fost de 424,634 miliarde lei preţuri curente.

Economia României a crescut cu 0,7% în trimestrul 1

În ultima raportare a Institutului Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut  ajustat sezonier pentru trimestrul I 2024 a fost estimat la 424,634 miliarde lei la prețuri curente.

Este o creștere modestă de 0,7% în termeni reali față de trimestrul IV 2023 și o expansiune de 2,2% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Seria ajustată sezonier a produsului inter brut trimestrialului a suferit modificări semnificative în urma revizuirii pentru trimestrul I 2024.

Comparativ cu prima estimare provizorie, dinamicile PIB au înregistrat o creștere adițională de +0,4 puncte procentuale. Valoarea adăugată brută s-a majorat cu +0,5 puncte procentuale.

Modificări semnificative în volumele de activitate

Analiza detaliată a contribuției diferitelor ramuri de activitate la PIB în trimestrul I 2024 arată modificări semnificative în volumele de activitate:

  • Agricultura, silvicultura și pescuitul: Nu au influențat creșterea PIB, iar volumul activității a scăzut ușor de la 102,1% la 102,0%.
  • Industria: A avut o contribuție constantă la creșterea PIB, iar volumul activității a crescut de la 98,9% la 99,2%.
  • Construcțiile: Au menținut o contribuție constantă la PIB, cu o ușoară creștere în volumul activității de la 97,6% la 97,7%.
  • Comerțul, transportul, hoteluri și restaurante: Au înregistrat o ajustare semnificativă, contribuind la creșterea PIB și înregistrând o majorare a volumului activității cu +2,1 puncte procentuale.
  • Informațiile și comunicațiile: Au avut o contribuție constantă la PIB, cu o mică ajustare în volumul activității.
  • Administrația publică, învățământul, sănătatea și asistența socială: Au avut o contribuție minoră la PIB, dar volumul activității a scăzut semnificativ de la 100,9% la 100,2%.
PIB/SURSA FOTO: Dreamstime

Utilizarea Produsului Intern Brut

În ceea ce privește utilizarea PIB, există diferențe notabile între estimările inițiale și cele revizuite pentru trimestrul I 2024:

Consumul final al gospodăriilor populației

A înregistrat o creștere mai mare decât estimarea inițială, reflectând o majorare a volumului său cu +0,5 puncte procentuale.

Consumul final individual al administrațiilor publice

A înregistrat o scădere semnificativă în volum, de la 103,9% la 100,1%.

Consumul final colectiv al administrațiilor publice

A avut o ajustare negativă considerabilă, cu o scădere a volumului său cu -11,9 puncte procentuale.

Pentru estimările trimestriale ale produsului intern brut, se folosesc indici lunari pe termen scurt, calculați și publicați de INS, având anul 2021 ca bază de referință.