UPDATE Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Erik de Vrijer, a precizat că estimările Fondului pentru acest an sunt în jurul valorii de 1%, mai exact o creştere de 0,9%.

"FMI prevede anul acesta o creştere economică puţin sub 1%: Practic, prognoza noastră este de 0,9%, iar recuperarea urmează să înceapă, realmente, în 2013. Pe termen mediu, noi credem că această tendinţă a creşterii poate să ajungă până 3%, gradual. Nu este foarte mult pentru o piaţă emergentă, pentru o economie dintr-o piaţă emergentă care are mult de recuperat. De aceea, credem că este spaţiu pentru reforme şi politici economice şi sociale care să majoreze această rată a creşterii", a precizat oficialul FMI.

Potrivit lui, delegaţia FMI a avut discuţii bune şi constructive cu guvernul şi BNR.

"Pe parcursul ultimilor câţiva ani, de la momentul când a izbucnit criza economică, progrese bune s-au înregistrat în stabilitatea României, în special prin reducerea inflaţiei, deficitului bugetar şi deficitului de cont curent. Creşterea economică rămâne scăzută. De asemenea, aceste tulburări politice sunt în defavoarea economiei şi scad încrederea. România rămâne vulnerabilă la criza din zona euro, care este contagioasă. Autorităţile trebuie să se concentreze pe politicile macro şi să implementeze programul. Am vrut să ne asigurăm că stabilitatea macroeconomică rămâne în parametrii agreaţi şi, în al doilea rând, să vedem cum să ducem economia aceste ţări pe o cale economică cu creştere mai puternică", a spus Vrijer.

El a mai adăugat că percepţia ridicată asupra riscurilor înseamnă un cost mai mare al finanţării, precum şi o depreciere a ratei de schimb.

"Aceasta pune presiune pe preţuri şi pe sistemul bancar, unde există un stoc mare de împrumuturi în valută străină, care vor fi mai dificil de rambursat dacă cursul de schimb se depreciază semnificativ. Noi credem şi proiectăm ca activitatea economică să rămână sub potenţial pe termen scurt", a explicat şeful delegaţiei FMI.
INS: Creştere de 0,5% în trimestrul II

Conform estimărilor “semnal” comunicate astăzi de INS, economia a înregistrat o creştere de 0,5% faţă de trimestrul precedent, respectiv de 1,7% (pe seria ajustată sezonier) faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Pe serie brută economia a crescut cu 1,2% faţă de perioada aprilie-iunie 2011.

În ceea ce priveşte evoluţia economică a României în primul semestru al acestui an, datele INS arată o creştere cu 0,8% (pe serie brută), respectiv de 1,4% pe serie ajustată sezonier.

Economia României se află în recesiune tehnică din octombrie 2011, după ce în ultimul trimestru al anului trecut s-a înregistrat o scădere a PIB de 0,2% faţă de trimestrul III, iar în primele trei luni ale acestui an economia a scăzut din nou cu 0,1%, aşa cum am menţionat mai sus.

Analiştii financiari anticipau o creştere a economiei în trimestrul II faţă de primul trimestru şi se aşteaptă ca în acest an economia României să înregistreze un plus cuprins între 0,5% şi 1,2%.

Recent, Guvernul României a diminuat estimarea de creştere economică pentru acest an de la 1,5% la 1,2%. În luna iulie, BERD a previzionat pentru România o creştere a PIB de numai 0,8%.