Economia României ar putea crește cu 13,5%
România intenționează să investească cinci miliarde de euro în digitalizare și introducerea Inteligenței Artificiale (AI), un plan care, conform unei analize de specialitate publicate joi, ar putea crește veniturile organizațiilor cu până la 10% și ar putea stimula economia națională cu 13,5% în următorii șase ani.
Conform estimărilor din Strategia Națională pentru Inteligența Artificială, până în 2027, aproximativ 20,5% din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), adică peste cinci miliarde de euro, vor fi investite în dezvoltarea unui ecosistem digital avansat și în promovarea implementării sistemelor de inteligență artificială atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Se estimează că, până în 2030, economia României ar putea beneficia de o creștere de 13,5% datorită utilizării extinse a inteligenței artificiale în mediul de afaceri.
Potrivit unei analize realizate de agenția de comunicare Businessing și compania Gov-Smart, strategia acoperă șapte domenii cheie pentru politici privind digitalizarea: conectivitate, capital uman, e-guvernare, servicii publice digitale și ecosisteme digitale locale, digitalizarea companiilor, investiții în capacități digitale și implementarea tehnologiilor avansate.
Din suma alocată pentru digitalizare, un miliard de euro va fi destinat dezvoltării competențelor digitale ale populației. Aceasta este cu atât mai relevantă în contextul în care, la sfârșitul anului 2021, România era plasată pe ultimele locuri în clasamentul european în ceea ce privește integrarea inteligenței artificiale în activitățile de zi cu zi ale companiilor.
Datele disponibile indică faptul că doar 1% dintre companiile active din România utilizau inteligența artificială în procesele lor de lucru.
Sunt necesare eforturi susținute
Realizatorii analizei de piață au subliniat că discrepanța între potențialul identificat și implementarea actuală evidențiază necesitatea unor eforturi susținute pentru a stimula adoptarea tehnologiei IA în mediul de afaceri din România.
Ei au atras atenția asupra modului în care tehnologia influențează locurile de muncă și economia globală, remarcând că, în timp ce unii experți discută despre oportunități noi și eficiențe sporite, alții avertizează cu privire la riscurile potențiale, cum ar fi pierderea locurilor de muncă și creșterea inegalității economice.
De asemenea, accesul inegal la tehnologie și competențele digitale ar putea duce la o societate divizată, unde unii beneficiază de avantaje, în timp ce alții rămân în urmă.
În prezent, România se situează pe locul 18 în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de programe academice dedicate inteligenței artificiale. Primele trei poziții sunt ocupate de Germania, Țările de Jos și Suedia.