Economia România se confruntă cu multe probleme în această perioadă. Cristian Păun, un cunoscut profesor la Academia de Studii Economice din București, este de părere că lucrurile pot deveni și mai rele. Din punctul său de vedere, un mare pericol este deficitul bugetar.
Cristian Păun: Deficitul bugetar, o mare problemă
Cristian Păun spune că economia României se confruntă cu dificultăți semnificative, iar situația nu pare mai bună nici în alte țări. Până și Germania este afectată, iar acest lucru are repercursiuni și asupra țării noastre prin efectul de contagiune.
Profesorul de la Academia de Studii Economice din București este de părere că în toată această problemă, cel mai mare pericol este reprezentat de deficitul bugetar.
„Pericolul principal rămâne deficitul bugetar excesiv alimentat de populism și de determinarea celor care guvernează țara în acest moment de a câștiga alegerile cu orice preț.
Acest deficit este expandat, într-un an electoral, de o apatie clară a instituțiilor publice care trebuie să asigure colectarea taxelor noastre și care trebuie să lupte intens cu evaziunea fiscală, contrabanda, contrafacerea etc.
Într-un cuvânt, să asigure o egalitate de șansă între cei care aleg să plătească legal și la vedere taxele și cei care le eludează sistematic”, explică Păun.
Evaziunea fiscală nu a fost rezolvată
În opinia sa, anul 2024 a fost un an pierdut, iar autoritățile nu au reușit să înfrângă problema evaziunii fiscale. Profesorul a remarcat că, în contextul alegerilor din acest an, evaziunea fiscală este în floare.
El a subliniat că situația pare să fie scăpată de sub control. Toată lumea așteaptă să vadă cum vor influența alegerile.
Profesorul a apreciat că anul în curs este caracterizat de dificultăți semnificative în colectarea veniturilor și în combaterea evaziunii fiscale.
De asemenea, el a sugerat că ar fi fost necesară o abordare mai prudentă în ceea ce privește promisiunile și ofertele electorale.
„Astăzi, din păcate, la umbra alegerilor din acest an, vedem că evaziunea fiscală înflorește, contrabanda cu produse din tutun își revine și se întărește de la o zi la alta, contrafacerea produselor de lux la fel. Totul pare scăpat de sub control. Toți așteaptă să vadă ce se întâmplă cu alegerile. Este clar un an pierdut pe parte de colectare și luptă cu evaziunea fiscală. Caz în care, ar fi trebuit o mai mare prudență atunci când vine vorba de promisiuni și cadouri electorale. Ceea ce nu vedem”, punctează profesorul.
Un nou punct negativ record pentru România
Profesorul Cristian Păun a atras atenția că rezultatele acestor politici vor deveni vizibile în curând. În opinia sa, estimările Comisiei Europene sunt susceptibile să fie atinse sau chiar depășite într-un mod negativ până la finalul perioadei indicate.
Aceasta va însemna un nou punct negativ record pentru România și pentru economia sa, care se află într-un echilibru extrem de fragil. Impactul acestor evenimente va fi semnificativ.
„Rezultatul este previzibil: un deficit cum nu a mai avut România niciodată în istoria sa post-decembristă. Un record negativ. Atât ca procent din PIB cât și ca valoare. Efectele sunt directe și clare: inflație mai mare ca la alții, dobânzi mai mari ca la alții, deficit comercial mai mare ca la alții, datorie publică în creștere, dependență de străini în creștere etc. Nota de plată va veni cu siguranță și destul de repede”, consideră reputatul profesor.
Datoria trece de 8.000 euro/locuitor
Cristian Păun a explicat că sustenabilitatea datoriei publice trebuie evaluată în funcție de capacitatea de a o reduce.
El a menționat că în 2023, datoria publică pe cap de locuitor a depășit 8.000 EUR. În realitate, ar trebui luată în considerare raportată la populația activă, potențial generatoare de venit în societate.
Aceasta reprezintă aproximativ 56% din venitul anual net, indicând o apropiere de o limită în această privință.
Păun a subliniat că depășirea pragului de 60% din PIB este considerată problematică, mai ales pentru economiile cu probleme structurale și reziliență redusă, cum este cazul României.
„Sustenabilitatea datoriei publice trebuie judecată întotdeauna prin prisma modului în care ea poate fi stinsă, adică fie prin taxele colectate, fie prin inflație. Având în vedere că datoria raportată la totalul populației a ajuns să depășească în 2023 valoarea de 8.000 EUR/locuitor – în realitate ar trebui împărțită la populația activă, posibil generatoare de venit în societate-, asta înseamnă cam peste 56% din venitul anual net, putem afirma că ne apropiem de o limită în această privință. Nu întâmplător, se consideră că tot ce depășește 60% în PIB este problematic, mai ales pentru economii cu probleme structurale și reziliență scăzută cum este România”, explică Cristian Păun.