„Afacerile din România și performanțele acestora sunt misiunea țării noastre în lume”, susține Daraban. „Rezultatele acestora anuale, sunt o carte de vizită. Când un investitor străin vine în România, se uită mai întâi la aceste rezultate. Asta mai ales când circumstanțele nu au fost deloc unele favorabile și asta o știm cu toții. Noi în România nu avem de-a face cu o criză financiară, ci cu una energetică. Asta pentru că în țara noastră am avut oameni competenți din mediul de afaceri care au știut ce au de făcut și au făcut față cu brio. Pe acești oameni am ales să-i premiem în seara aceasta”.
Potrivit președintelui CCIR, firmele din România au produs în primele 10 luni ale anului în curs peste 12 miliarde de euro, realizând astfel în jur de 54% din cifra de afaceri la nivel general al întregii țări, informează infofinanciar.ro.
Cine a fost premiat?
Printre premianții serii, la categoriile de excelență s-au numărat nume mari din industria românească, precum Automobile Dacia, premiu pentru cea mai mare cantitate de exporturi, compania Dedeman, pentru capitalul integral românesc sau British American Tobacco (BAT România), premiu pentru cel mai mare contribuitor la bugetul de stat.
„Economia românească și-a confirmat, prin rezultatele pe anul 2020, rezistența și capacitatea de a face față șocului provocat de pandemie. Companiile românești de top au reușit, cu eforturi considerabile, să facă față unei situații de o dificultate fără precedent”, a mai specificat Mihai Darabn. „La Topul Național al Firmelor, un moment unic și de tradiție, care a crescut împreună cu economia națională, celebrăm munca, reziliența și creativitatea celor mai puternice companii din România. Topul Național al Firmelor – un eveniment de referință unde performanța economică își ocupă locul cuvenit”, a adăugat președintele CCIR.
Cifrele lui 2022
Topul Național al Firmelor din anul 2022 aduce în fața publicului rezultatele și performanțele a celor mai importante companii autohtone din șapte domenii de activitate: industrie; servicii; comerț; turism; cercetare-dezvoltare și high-tech; agricultură, silvicultură și pescuit; construcții. Anul acesta, ICCR raportează prin intermediul acestui eveniment un număr de 12.740 de firme care au fost incluse în primele 10 poziții.
În cazul acestora, s-a înregistrat o cifră de afaceri totală a companiilor, doar în cazul primelor 10 locuri, în valoare de 212,14 miliarde de euro. De asemenea, și profitul este unul generos, provenit din exploatare. Acesta a ajuns la sumă totală de 19,56 miliarde euro. Pentru anul acesta, ponderea profitului din cifra de afaceri a reprezentat 9% din cifra totală de afaceri. În cazul numărului însumat de salariați al companiilor clasate pe primele 10 poziții, acesta a fost raportat la valoarea de 1.309.440.
Pentru a realiza acest top, au fost analizate 802.243 de bilanțuri financiar-contabile ale companiilor active în România, iar departajarea s-a realizat pe baza cifrei de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.