‘ING a intrat în zodia optimismului debordant, punem dintr-o dată recesiunea la spate, criza s-a terminat, deşi lumea mai vorbeşte, antreprenorii spun că nu a trecut criza. Efectul este inegal, unii simt că am ieşit din criză şi noi chiar zicem că recesiunea s-a dus. Performanţa României este una excepţională ce ne dă motive să credem că în perioada următoare potenţialul de creştere economică este de 4-5%, până în 2020, inflaţie de 3%, rata dobânzii de referinţă 5%, un curs mai bun, o monedă mai puternică’, a afirmat Negriţoiu.

Preşedintele ING Bank a estimat că moneda naţională s-ar putea aprecia ‘poate prea mult’ până la orizontul adoptării euro, în 2020, dând ca exemplu un curs de 3,5 lei/euro.

Negriţoiu a anticipat o creştere a salariilor, a veniturilor disponibile pentru consum în sectorul privat şi public, de la o scădere de 1% în 2013 la o creştere de 1,4-1,5% anul viitor.

De asemenea, preşedintele ING Bank a estimat o creştere a consumului privat în anul următor, care va fi ‘subţire, dar va exista’.

În ceea ce priveşte dobânzile, Negriţoiu a spus că acestea se vor alinia la nivelul din state mai dezvoltate ale UE atunci când se va alinia şi riscul de ţară şi riscul de business, iar între România şi Germania va exista tot timpul o marjă.

‘Unul dintre riscurile înainte de criza financiară în UE era finanţarea egalitară, Germania şi Grecia se finanţau cam la fel. O concluzie a crizei este diferenţierea ţărilor pe baza performanţelor individuale. Nu cred că se vor alinia dobânzile în UE, nici măcar în rândul statelor din zona euro (…) România se finanţează acum în condiţii mai bune decât Spania, dar între România şi Germania va exista continuu o marjă’ , a mai spus Negriţoiu.