PIB-ul României a înregistrat o creștere de 1,5% pe seria ajustată sezonier

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 1,5% pe seria ajustată sezonier și de 0,7% pe seria brută în prima jumătate a anului, în comparație cu aceeași perioadă din 2023, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pentru semestrul I 2024, Produsul Intern Brut ajustat sezonier al României a fost estimat la 853,781 miliarde lei la prețuri curente, înregistrând o creștere reală de 1,5% comparativ cu semestrul I 2023.

În termeni bruți, PIB-ul estimat în prima jumătate a anului a fost de 756,910 miliarde lei la prețuri curente, marcând un avans real de 0,7% față de aceeași perioadă din 2023.

În trimestrul II, PIB-ul a crescut cu 0,8% atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier, în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru trimestrul II 2024, PIB-ul ajustat sezonier al României a fost estimat la 430,772 miliarde lei la prețuri curente, indicând o creștere reală de 0,1% față de trimestrul I 2024 și de 0,8% comparativ cu trimestrul II 2023.

În termeni bruți, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2024 a fost de 408,039 miliarde lei la prețuri curente, ceea ce reprezintă o creștere reală de 0,8% comparativ cu trimestrul II 2023.

INS
Sediul INS / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

În semestrul I 2024, majoritatea sectoarelor economice au adus contribuții pozitive la creșterea PIB-ului

În semestrul I 2024, comparativ cu semestrul I 2023, majoritatea sectoarelor economice au adus contribuții pozitive la creșterea Produsului Intern Brut, variind în funcție de ponderea fiecărei activități în calculul acestuia.

  • „Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,2%), cu o pondere de +1,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparațiile de produse de uz casnic și alte servicii (+0,2%), cu o pondere de +3,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,6%;
  • Construcţiile (+0,1%), cu o pondere de +5,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,0%;
  • Comerţul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transportul şi depozitarea; hotelurile şi restaurantele nu au contribuit la creşterea PIB, având o pondere de +23,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 0,2%;
  • Informațiile și comunicațiile nu au contribuit la creşterea PIB, având o pondere de +7,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate nu s-a modificat;
  • Intermedierile financiare şi asigurările nu au contribuit la creşterea PIB, având o pondere de +2,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu -0,9%;
  • Administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială nu au contribuit la creşterea PIB, având o pondere de +14,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 0,2%;”

În ceea ce privește utilizarea PIB-ului, principalele factori care au determinat creșterea au fost:

  • Cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor, care au crescut cu 5,8%, având o contribuție de 3,7% la majorarea PIB-ului.
  • Cheltuielile pentru consumul final individual al administrațiilor publice, care au înregistrat o creștere de 1,3%, contribuind cu 0,1% la creșterea PIB-ului.
  • Consumul final colectiv efectiv al administrațiilor publice, care a scăzut cu 3,4%, având un impact negativ de -0,4% asupra PIB-ului.

Formarea brută de capital fix a crescut cu 6,0%, având o contribuție de 1,4% la creșterea Produsului Intern Brut.