Combinatul Oltchim, unul dintre cele mai mari din chimia europeană, fost loc de muncă pentru peste 3000 de angajați și subiect de controverse economice, politice și penale a intrat în faliment. Este doar deznodământul programat al unei epopei care a început acum multă vreme, spune administratorul său judiciar.
După ce circa 40% din active au fost vândute către Chimcomplex, firma milionarului de top 300 Capital Ștefan Vuza, administratorii judiciari ai Oltchim i-au cerut falimentul.
„Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim S.A. anunţă că a depus în data de 23.04.2019 la Tribunalul Vâlcea, în dosarul nr. 887/90/2013, Raportul privind stadiul de implementare a planului de reorganizare a activităţii Oltchim S.A. prin care se solicită instanţei să ia act că durata de implementare a planului de reorganizare a expirat la data de 22.04.2019 şi să dispună deschiderea procedurii falimentului faţă de Oltchim S.A”, este anunțul sec postat pe Bursa de Valori București.
Consorțiul este format din BDO și Rominsolv, firma celebrului avocat Gheorghe Piperea. Suma încasată lunar de consorțiu a fost de 50.000 de euro pe lună, pentru administrarea Oltchim. În primă fază, lucrurile au mers relativ bine la fostul combinat chimic, mai ales în condițiile în care salariile au fost plătite din fondul special pentru astfel de situații, constituit în timp la AJOFM. Ulterior, activitatea firmei a fost redusă, până a ajuns la doar puțin peste 120 de angajați, față de peste 2.200. Anul trecut, 40% din active, partea cea mai productivă a firmei, a fost vândută către Chimcomplex.
Gheorghe Piperea spune că deznodământul era programat și că s-a ajuns aici inclusiv pentru că Uniunea Europeană nu a dorit să aprobe planul de ajutor de stat pentru Oltchim.
” Este consecința expirării planului și a vânzării activelor viabile de la Râmnicu Vâlcea. Adevărata problemă este deciza CE de ajutor de stat, pe care am contestat-o la CJUE”, a spus avocatul practicianul în insolvență, fără să uite aă amintească faptul că lichidarea era prevăzută în plan.
În perioada de maxim, Olrchim a avut și 3000 de angajați, chiar și după Revoluție. Ea a fost condusă circa 20 de Constantin Roibu, un personaj controversat uitat între timp, care a reușit, totuși, să țină firma pe linia de plutire.
În legătură cu Oltchim există și mai multe dosare penale ale unpor politicieni.
Degradarea maximă a Oltchim a început, practic, după ce Petrom a închis Arpechim, partea de Petrochimie de la Pitești care furniza materia primă de bază pentru Oltchim. De altfel, atunci când a gândit platforma, regimul comunist a gândit-o integrat în formula Petromodia-Arpechim-Oltchim, acestea fiind legate inclusiv prin conducte.
În 2014, Oltchim a fost inclusiv obiectul unui circ politic și mediatic în cadrul căruia Dan Diaconescu devenise câștigător al licitației pentru combinat.