Economia României va crește repede, până în anul 2028
Economia României va crește mai repede decât economiile celorlalte state membre din Uniunea Europeană (UE), până în anul 2028, potrivit unei analize realizată de revista financiară „The Economist”.
Între anii 2009-2018, Polonia a fost țara din UE cu cea mai rapidă creștere medie. Acum, însă, se preconizează o încetinire a ritmului de creștere al economiei sale.
În 2024, economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv
La nivel global, Banca Mondială a emis avertismente cu privire la încetinirea economiei mondiale în anul 2024 pentru al treilea an consecutiv. Această perspectivă ar determina o creștere economică globală mai modestă în perioada anilor 2020-2024, comparativ cu anii apropiați de 2008-2009, când a avut loc o criză financiară la nivel global, anii apropiați crizei financiare asiatice de la sfârșitul anilor ’90 și anii apropiați încetinirii economice din începutul anilor 2000. Excluzând contractarea economică provocată de pandemia provocată de coronavirus, se preconizează că creșterea economică din acest an va fi cea din anul 2009 încoace.
Conform unei analize realizate de „Picodi” în 67 de țări diferite, în 58 de state dintre cele examinate, salariul minim a suferit modificări în ianuarie 2024, în comparație cu ianuarie 2023. Cele mai mici creșteri ale salariilor minime au fost înregistrate în Franța (3,4%), Germania (2,8%) și Thailanda (2,5%). În Spania, Malaezia și Vietnam, nu s-au schimbat deloc salariile.
În contrast, cele mai mari creșteri ale salariului minim au fost consemnate în Argentina (138%) și în Turcia (100%). Și-n Republica Moldova au avut loc creșteri ale salariului minim pe economie (23,1%). Totuși, încă este de aproape de două ori mai mic decât cel din România.
În 2025, avansul economiei mondiale va accelera la 2,7%
În 2025, se preconizează că avansul economiei mondiale va cunoaște o accelerare la nivelul de 2,7%. Cu toate acestea, aceste proiecții au fost revizuite în scădere în comparație cu estimările din iunie 2023, principalul factor fiind încetinirea înregistrată de economiile avansate.
În acest context, realizarea obiectivului Băncii Mondiale de a eradica sărăcia extremă până în anul 2030 pare să devină o provocare dificilă, având în vedere influența activității economice de conflictele geopolitice. O modalitate de a stimula creșterea economică, în special în țările emergente și în curs de dezvoltare, constă în accelerarea investițiilor anuale, cu aproximativ 2.400 miliarde de dolari americani, necesare pentru tranziția la energie curată și adaptarea la schimbările climatice.
„În absenţa unei modificări majore de direcţie, deceniul 2020 va intra în istorie drept deceniul oportunităţilor irosite”, a avertizat economistul şef al Grupului Băncii Mondiale, Indermit Gill.
Banca Mondială a analizat impactul unei creșteri a investițiilor cu cel puțin 4% pe an, concluzionând că aceasta poate stimula creșterea veniturilor per capital, producția în sectoarele manufacturier și servicii și poate îmbunătăți poziția fiscală a țărilor implicate.
Totuși, astfel de accelerări necesită reforme cuprinzătoare. De exemplu, reforme structurale pentru a intensifica comerțul și fluxurile financiare transfrontaliere și îmbunătățiri în domeniile politicilor fiscale și politicilor monetare.