Economia României va avea o creștere spetaculoasă. Daniel Dăianu: Am putea intra în zona euro în 2028-2029

Profesorul Daniel Dăianu a precizat că, în ceea ce privește țara noastră, creșterea economică poate urca până la 6-7 procente, în timp ce media Uniunii Europene va fi între 4-5 procente.

„Există investiţii publice de 5,5% din PIB şi se pare că economia este mai rezilientă decât se credea”, a spus miercuri profesorul Daniel Dăianu. „Eu observ şi o efervescenţă antreprenorială, a mai adăugat acesta.

Acesta a mai spus că băncile din România pot sprijini mai multe sectoare vitale, cum ar fi angri-businessul.

”Realitatea este că băncile preferă încă mult obligaţiunile guvernamentale. Trebuie grăbită înfiinţarea Băncii de Dezvoltare, Bursa poate şi ea sprijini mai mult economia prin listări noi, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate duce investiţiile publice în România la peste 7% din PIB în anii următori.”, a mai spus el.

Corecția bugetară va fi graduală

Profesorul Dăianu a mai spus că, pe lângă o corecție bugetară graduală, vom atinge un deficit de 3 procente în anul 2024. El mai spune că datoria publică se poate stabiliza în jur de 55%, intrarea în zona euro putând avea loc în 2028-2029.

„Cred că este scris pe perete că vom avea o reformă a regimurilor fiscale. Ne place, nu ne place, cred ca va fi inevitabil. Inclusiv pentru faptul că am avut acest „rise to the bottom” cu foarte multe conivenţe care au lucrat împotriva acelor buni platnici şi împotriva bugetului public. Bugetele publice trebuie să furnizeze bunuri publice.”, spune acesta.

Acesta a precizat că bunurile publice înseamnă, de fapt, sănătate publică, investiții publice, educație publică și a puterea de a face față la șocuri potrivnice.

”Schimbarea de climă va avea un impact posibil devastator pentru multe afeceri. Deja cei care sunt în exploatarea ţiţeiului, business-uri mairi, trebuie să se restructureze şi nu în 15-20 de ani. Industria financiară sau componente mari ale ei pot să fie, dacă nu devastate, lovite puternic.”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal, profesorul Daniel Dăianu.

Sursa foto: Dreamstime