In perioada ianuarie-octombrie a anului trecut, economia rusa a crescut cu 5,5% fata de 2000. La inceputul acestui an, autoritatile de la Moscova estimau pentru 2002 o incetinire a cresterii economice la 3,6%, dupa expansiunea de 5% consemnata in anul precedent. Insa dupa majorarea puternica a productiei industriale din luna iulie, Ministerul Dezvoltarii Economice si Comertului a imbunatatit prognoza la 3,9% in august si, respectiv, la 4% in septembrie, fata de lunile corespunzatoare din 2001.

Anul viitor vom avea o rata a inflatiei de 13%
Prognozele realizate de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei indica pentru anul viitor atingerea unei rate a inflatiei de 13% si o scadere pana la 9% in 2004 si 7% in 2005, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Puteam apasa pe pedala cursului de schimb si sa reducem inflatia in acest an sub 18%, dar nu stiu daca este sustenabil si nu trebuie sa mai avem o evolutie oscilanta. Un nivel de sub 10% in 2004 este un obiectiv realist. Nu trebuie decat sa avem aceeasi plictisitoare consecventa”, a spus Isarescu. Oficialul BNR a reluat anuntul privind intentia bancii centrale de a trece la o politica de „tintire” a inflatiei incepand cu anul 2004. „Aceasta trecere va trebui realizata cu o sustinere din partea publicului”, spune guvernatorul BNR. Prin aplicarea politicii de tintire a inflatiei se va putea interveni asupra evolutiei cursului de schimb, intrucat nu va mai reprezenta un element fixat si se va echilibra balanta de plati.

Credite mai multe
Creditul neguvernamental va creste, in acest an, cu 30% in termeni reali, iar in urmatorii zece ani gradul de bancarizare va ajunge la 40-50% din produsul intern brut, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar pe teme bancare. Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a aratat ca anul 2002 a reprezentat o revigorare a creditului neguvernamental datorita deficitului bugetar redus, care nu a necesitat finantare de pe piata interna. Potrivit lui Tanasescu, creditul neguvernamental va creste la sfarsitul acestui an cu 44% fata de decembrie 2000. Pe primele opt luni ale anului, cresterea cumulata a creditului neguvernamental s-a situat la 15,2%, corespunzatoare sumei de 150.834 miliarde lei. Creditul neguvernamental reprezinta imprumuturile acordate de bancile comerciale sectorului privat, inclusiv populatia.

Mai multi turisti din Uniunea Europeana
Unitatile de cazare din Romania au inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, un numar de 814.000 de turisti proveniti din statele Uniunii Europene, cifra mai mare cu 5,3% raportat la perioada similara anului trecut, a declarat ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. Conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica, ponderea turistilor din UE in totalul celor care au vizitat Romania in perioada mentionata prin intermediul agentiilor de turism este de aproape 22%. Numai in lunile de vara din acest an, cresterea numarului de turisti din UE a fost de 6,7% fata de intervalul similar din 2001. Dintre tarile europene de provenienta a turistilor, cea mai semnificativa majorare a fluxului de vizitatori, de 19%, a fost observata in cazul Spaniei, urmata de Irlanda, cu 18,2%, Portugalia, cu 16,5% si Suedia, cu 11,7%. Numarul turistilor din Germania a crescut in primele noua luni ale anului cu 10,6%.

CCCF va executa lucrari de 3,4 milioane de euro
Administratia Nationala a Drumurilor (AND) a incheiat cu societatea de constructii CCCF Bucuresti un contract in valoare de circa 3,4 milioane de euro pentru executia unor lucrari de consolidare a partii carosabile de pe DN 71, pe portiunea dintre localitatile Contesti si Targoviste, a declarat Aurel Petrescu, directorul general al AND. Programul de reabilitare a drumurilor nationale si autostrazi elaborat de Ministerul Transporturilor se bazeaza, in principal, pe imprumuturile atrase de la banci comerciale, Banca Europeana de Investitii si de la Banca Mondiala, care vor permite reabilitarea si utilizarea, in urmatorii trei ani, a unei retele suplimentare de 1.700 kilometri de drumuri nationale. De asemenea, AND intentioneaza sa lanseze o emisiune de obligatiuni in valoare de circa 250 milioane euro pentru finantarea lucrarilor de modernizare a drumurilor.

Piata romaneasca de autovehicule a crescut cu 21% in 2002
Vanzarile de autovehicule au totalizat, in primele zece luni ale acestui an, 90.695 de unitati, in crestere cu 21,3% fata de perioada similara a anului trecut, cand totalul livrarilor s-a ridicat la 74.743 de vehicule, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Cea mai bine vanduta marca din Romania a ramas Dacia, cu 4.669 unitati comercializate in luna octombrie. Volumul livrarilor Dacia pe ansamblul primelor zece luni a fost de 43.397 unitati, cea mai mare parte a vanzarilor, respectiv 34.093 unitati, reprezentand-o autoturismele. Dintre producatorii interni se mai remarca Daewoo, cu 1.232 vehicule comercializate in octombrie si 10.518 in perioada ianuarie-octombrie, din care 10.304 autoturisme. Aro a livrat 74 de automobile in luna octombrie, vanzarile totale din 2002 fiind de 1.030 de unitati. In ceea ce priveste autoturismele de import, se remarca Renault cu 985 de unitati vandute in luna octombrie a acestui an si un total de 6.859 de unitati, urmat de Skoda cu 485 de autoturisme comercializate in octombrie si 3.804 de unitati vandute in perioada ianuarie-octombrie 2002.

Profit mai mare la BRD
Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale a obtinut in primele noua luni un profit net de 1.639,6 miliarde lei – aproximativ 50,4 milioane de dolari -, in crestere cu 21 % fata de aceeasi perioada a anului precedent, informeaza un comunicat al bancii. La sfarsitul lunii septembrie, activele totale ale BRD erau de 60.761 miliarde lei, in crestere cu 23,5% fata de 30 septembrie 2001. In acelasi timp, resursele atrase de catre banca au crescut cu 24,4%, de la 38.923 miliarde lei la 48.436 miliarde lei. Disponibilitatile si depozitele clientilor persoane fizice s-au majorat cu aproape 21%, iar cele ale clientilor persoane juridice cu aproape 20%. „Am dezvoltat considerabil sectorul clientelei private si avem astazi peste 1,3 milioane de clienti, peste 900.000 de detinatori de carduri si suntem lideri pe piata creditului de consum. De asemenea, ca banca de referinta pe creditul corporativ, ne-am largit oferta adresata clientilor societati comerciale, in special prin dezvoltarea activitatii de leasing”, a declarat Patrick Gelin, directorul general al BRD.