Rubla rusească nu mai valorează nici măcar un cent american
Din februarie 2022, rubla rusească a pierdut aproape un sfert din valoarea sa, faţă de dolarul american. Luni, 14 august 2023, un dolar american valorează 101,04 ruble rusești, fiind cel mai slab curs al rublei rusești din ultimele 17 luni, în condițiile în care, înainte de a începe războiul din Ucraina, dolarul american se tranzacţiona la circa 75 de ruble rusești.
Maksim Oreşkin, consilierul economic al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a precizat că Kremlinul îşi doreşte, acum, o rublă puternică şi se aşteaptă la o normalizare a economiei naționale în scurt timp. El a făcut, totodată, reproşuri băncii centrale din Rusia pentru că moneda națională a ajuns să valoreze mai puţin de un cent american, scăderea de 30% de la începutul anului fiind pusă pe seama unei politici monetare relaxate şi pe discordia tot mai mare dintre autorităţile monetare din Rusia.
„Principala sursă a slăbirii rublei şi a accelerării inflaţiei este politica monetară relaxată. Banca Centrală are toate instrumentele necesare pentru a normaliza situaţia în viitorul apropiat şi pentru a se asigura că ratele de creditare sunt reduse la niveluri sustenabile. O rublă slabă complică transformarea structurală a economiei şi afectează în mod negativ veniturile reale ale populaţiei. Este în interesul economiei ruseşti să avem o rublă puternică”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru agenția de presă TASS.
Rubla rusească s-a devalorizat din cauza reducerii excedentului de cont curent al Rusiei
În iulie 2023, banca centrală a Rusiei a majorat dobânzile cu 100 de puncte de bază la 8,5% și a pus devalorizarea bruscă a rublei rusești pe seama reducerii excedentului de cont curent al Rusiei – în scădere cu 85% în ianuarie-iulie, comparativ cu anul trecut. Luni, însă, banca centrală a anunțat că nu vede riscuri pentru stabilitatea financiară a Rusiei din cauza slăbirii monedei naționale, sugerând că rata ar putea fi majorată curând.
„Slăbirea rublei (…) este determinată nu numai de încasările mai mici din energie, din cauza pierderii celei mai mari părţi a afacerilor europene cu gaz, ci şi de succesul plafonării preţului petrolului în cadrul G7, de costul mult mai mare al importurilor din cauza sancţiunilor şi apoi de continuarea scurgerii de capital”, a explicat Timothy Ash, expert financiar în cadrul BlueBay Asset Management.
Ce ar putea face Rusia pentru a stopa devalorizarea rublei?
În prezent, pentru a stopa devalorizarea monedei naționale, Rusia ar putea reintroduce controale mai dure asupra capitalului și ar putea crește ratele dobânzilor, însă acest lucru ar limita potenţialul de creştere economică şi ar cauza rate de împrumut mai mari pentru Guvernul de la Moscova, care încearcă să finanţeze armata Rusiei pe perioada „operaţiunile militare speciale” din Ucraina.
„Banca centrală nu deţine controlul în totalitate, deşi dispune de instrumente agresive pe care în prezent este reticentă să le folosească. Banca centrală ar putea majora drastic ratele, aşa cum a făcut-o, la 20%, la scurt timp după ce Rusia a declanşat ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina. O trecere chiar şi la 15% ar opri declinul rublei, dar banca centrală nu vrea să ucidă economia şi afacerile în acelaşi mod în care a trebuit să o facă anul trecut”, a declarat economistul independent Ian Melkumov în cadrul unui interviu acordat pentru agenția de presă Reuters.