Orice discutie despre economia Rusiei trebuie sa inceapa de la oscilatiile de pret care au loc pe piata petrolului. Ultimele negocieri dintre Rusia si OPEC privind inghetarea productiei petroliere sunt aproape de a fi incununate cu succes. Iranul, insa, va avea parte de tratament preferential in baza acordului de non-proliferare nucleara si isi va creste productia petroliera, dar in anumite limite.
Pe de alta parte, tinand cont de nivelurile record de stocuri comerciale de petrol din SUA, precum si declaratiile producatorilor de petrol de sist care au spus ca vor reporni productia de petrol atunci cand pretul unui baril va depasi 40$, este posibil sa anticipam ca, in 2016, pretul mediu al unui baril de petrol Brent nu va depasi 40$. Acest nivel implica o sarcina fiscala de export mai mica asupra sectorului petrolier din Rusia dar, in mod inevitabil, va conduce spre reducerea veniturilor la bugetul de stat.
Scaderea pretului petrolului nu este singura problema a economiei rusesti. In primul rand, in perioada iulie – noiembrie 2015, s-a inregistrat o scadere a investitiilor in capitalul fix. Dar, in decembrie 2015 si in luna ianuarie a acestui an s-a inregistrat si o scadere accelerata si brusca a investitiilor de capital. In al doilea rand, scaderea pronuntata a investitiilor in capitalul fix este afectata de declinul din productia industriala.