Economia Rusiei va reveni uşor în 2010, cu o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1%, a estimat ministrul rus al Finanţelor, Alexei Kudrin, informează Mediafax.

„Ne aşteptăm, cu destulă prudenţă, ca economia să crească anul viitor cu 1%, iar cifrele nu aparţin unui scenariu optimist”, a afirmat Kudrin.

Rusia poate înregistra un avans al PIB cuprins între 2,5% şi 3,5% în următorii trei ani după 2010, ritm mult inferior celui de dinaintea crizei mondiale (de 6-8% – n.r.), a precizat oficialul.

Estimarea ministrului Finanţelor este apropiată de cea a Fondului Monetar Internaţional, care mizează pe o creştere de 1,5% a PIB în 2010. Fondul se aşteaptă, totodată, ca economia rusă să scadă cu 6,5% în 2009, previziune mai puţin pesimistă decât cea a autorităţilor de la Moscova. Ministerul rus al Dezvoltării Economice anticipează a comprimare de 8,5% a PIB în acest an.

Rusia este afectată sever de criza mondială, în condiţiile în care preţul petrolului, principalul produs destinat exporturilor, s-a redus semnificativ din cauza cererii scăzute.

SURSA: Mediafax