În timp ce la nivel european rata şomajului dă semne de scădere pe fondul uşoarei reveniri economice, în ţara noastră se anunţă noi concedieri în sectorul bugetar şi o iminentă majorare a numărului şomerilor. Cel mai recent indiciu despre cum va evolua şomajul în perioada următoare a venit din partea premierului Emil Boc. Acesta a anunţat, după plecarea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), că autorităţile sunt pregătite să concedieze încă 74.000 de buget
În timp ce la nivel european rata şomajului dă semne de scădere pe fondul uşoarei reveniri economice, în ţara noastră se anunţă noi concedieri în sectorul bugetar şi o iminentă majorare a numărului şomerilor.
Cel mai recent indiciu despre cum va evolua şomajul în perioada următoare a venit din partea premierului Emil Boc. Acesta a anunţat, după plecarea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), că autorităţile sunt pregătite să concedieze încă 74.000 de bugetari anul acesta şi 15.000 anul viitor. Cu alte cuvinte, poate stăteam noi bine în statistici până acum, dar situaţia este pe cale să se modifice considerabil. Mai ales dacă ne uităm la statistica şomajului din Europa şi comparăm cifrele cu cele din alte state.
Rata medie a şomajului în zona monetară euro este de 10% la nivelul lunii iunie, iar pentru cele 27 de state membre UE media este de 9,6%, conform datelor Eurostat. Numărul total al şomerilor din UE se ridică la 23,062 milioane, din care în zona euro se găseau 15,771 milioane. Deşi în cursul acestui an nivelul a rămas relativ stabil, cu variaţii nesemnificative, faţă de iunie anul trecut numărul şomerilor din UE a crescut cu 1,466 milioane, din care în zona euro, cu 0,788 milioane.
Cele mai scăzute rate ale şomajului sunt înregistrate în Austria, 3,9%, şi Olanda, 4,4%, în timp ce „campioanele“ sunt Spania şi Letonia, cu câte 20%, şi Estonia, cu 19%. Rata medie din Europa este similară cu cea din Statele Unite ale Americii, unde se înregistrează 9,7%, şi cea a Chinei, de 9,6% (datele din China sunt însă valabile doar pentru 2009), în timp ce Japonia consemnează o rată a şomajului de 5,2% (date din luna mai).
În Europa scade, la noi creşte
România numără 680.782 de şomeri înregistraţi la o rată de 7,44% în iunie, în scădere de la 7,67% în mai. În ultimele trei luni, numărul şomerilor din ţara noastră s-a micşorat cu 84.500, scăderea din iunie fiind de 21.000. Din totalul celor înregistraţi oficial, circa 381.000 sunt şomeri indemnizaţi, iar aproape 300.000 sunt neindemnizaţi, adică li s-a încheiat perioada de plată a ajutorului de la stat.
Veştile bune se opresc aici. A doua parte a anului, pentru care nu avem încă nicio dată, va aduce inevitabil o creştere a ratei şomajului. Presupunând că numărul celor fără un loc de muncă va fi îngroşat doar de bugetarii pe care Guvernul a anunţat că îi va concedia, respectiv cei 74.000 din acest an, procentul va urca la peste 8%. Iar în cazul în care sectorul privat va continua restructurările acolo unde scăderea consumului (ca o consecinţă a diminuării veniturilor şi a creşterii cotei de TVA şi a inflaţiei), rata şomajului din România se va apropia de media UE.
De un scenariu apocaliptic legat de şomaj vorbeşte însă chiar preşedintele României, Traian Băsescu, care arată că dacă cele două milioane de muncitori români din străinătate s-ar întoarce acasă, nivelul şomajului ar depăşi chiar şi pe cel din Spania. „În momentul de faţă, România nu poate oferi soluţii de absorbţie rapidă a locurilor de muncă şi acest adevăr trebuie recunoscut“, a declarat preşedintele săptămâna trecută la TVR. Să sperăm aşadar că milioanele de români din Spania şi Italia, state care se confruntă cu nivele foarte mari ale şomajului, nu se vor întoarce acasă.
Evoluţia economică a României este întârziată cu cel puţin şase luni faţă de cea din Europa de Vest. Deşi la nivel european şomajul tinde să scadă, la noi va continua să crească. Nici anul viitor nu pare mai optimist, în ciuda estimărilor pozitive referitoare la evoluţia economiei.
În momentul de faţă, România nu poate oferi soluţii de absorbţie rapidă a locurilor de muncă şi acest adevăr trebuie recunoscut.
Traian Băsescu, preşedintele României
23,1 milioane este numărul de şomeri înregistraţi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la finele primului semestru, conform datelor Eurostat