Economia Statelor Unite riscă să intre în blocaj

Victoria republicanilor, care au preluat marţi de la democraţi controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, ar putea provoca un blocaj la Washington în ceea ce priveşte dosarul reglementării financiare, care riscă să aibă consecinţe dezastruoase pentru economia americană, relatează AFP.

Rezultatul alegerilor ar putea în schimb să fie un cadou neaşteptat pentru companiile dornice să scape de noile constrângeri în materie financiară şi care de doi ani nu au încetat să susţină că zelul democraţilor de a reglementa pieţele financiare le-a descurajat să mai investească şi să facă angajări.

‘Majoritatea investitorilor apreciază că un impas la Washington va fi benefic pentru pieţe’, apreciază Gina Martin Adams, strateg în cadrul băncii Wells Fargo. Chiar dacă republicanilor le va fi greu să abroge legile privind asigurările de sănătate sau reforma Wall Streetului, ei ar putea contracara implementarea lor.

De asemenea, puternica opoziţie a republicanilor faţă de taxarea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea fi o veste bună pentru industriile energetice, deoarece noua majoritate din Camera Reprezentanţilor este susceptibilă de a împiedica adoptarea planului de instaurare a unui sistem de drept de emisii pe model european.

Însă, în contextul în care economia este în continuare în convalescenţă după ce a fost doborâtă de cea mai puternică criză din ultimele decenii, companiile au în continuare nevoie de ajutorul statului pentru a-şi reveni complet, consideră mai mulţi experţi. ‘Administraţia trebuie să decidă asupra sorţii pe care o rezervă reducerilor de impozite ale lui (George W.) Bush înainte de sfârşitul anului’, explică politologul Sean West, din cadrul grupului Eurasia, în contextul în care programul de reducere a impozitelor al fostului preşedinte american va expira în 2011. ‘Vor trebui luate mai multe decizii anul viitor asupra unei serii de probleme unde blocajul va fi probabil cea mai proastă soluţie’, afirmă el.

Democraţii şi republicanii nu au reuşit să se pună de acord asupra suspendăriii reducerii impozitelor pentru persoanele bogate. În opinia lui Barack Obama, o ţară afectată de deficit nu-şi poate permite ‘să reducă taxele milionarilor’. Adversarii săi politici consideră, dimpotrivă, că eliminarea acestor reduceri riscă să îngreuneze relansarea.

‘Pieţele şi-ar putea dori un nou plan de relansare, însă este puţin probabil să avem unul anul viitor dacă va exista un blocaj politic’, observă West. ‘Economia este prea fragilă pentru a rezista unui blocaj’ în Congres, spune şi Ryan Sweet, specialist în cadrul Moody’S Analytics. În opinia sa, economia ar putea suferi din cauza incapacităţii aleşilor americani de a reduce datoria. ‘Majorări ale impozitelor şi mai puţine reduceri de cheltuieli vor fi necesare cu timpul, însă pentru 2011, relansarea va fi încă prea slabă pentru a rezista unei strângeri a curelei’, observă analistul.

Companiile sunt totuşi optimiste asupra anumitor puncte, precum finalizarea unui acord de liber-schimb cu Coreea de Sud, Columbia, Panama, o reformă a sistemului de educaţie şi un comprimis rapid asupra chestiunilor privind impozitele. Iar un indicator important sugerează că şi alţi factori ar putea avea influenţă: ‘istoric, anul care urmează alegerilor legislative de la mijlocul mandatului este favorabil pieţelor’, amintesc analiştii din cadrul Fidelity Investments.
SURSA: Agerpres