În 2011, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 1,7%, aproape la jumătate faţă de 2010 (când avansul a fost de 3%), fiind cel mai slab an de la recesiune, a anunţat vineri Departamentului Comerţului din SUA.
"Economia a încheiat 2011 într-o notă destul de pozitivă dar alcătuirea elementelor de creştere în ultimul trimestru din 2011 nu este favorabilă avansului la începutul acestui an", a declarat Ryan Sweet, economist la Moody’s Analytics în Pennsylvania.
Creşterea din trimestrul patru din 2011 a fost sprijinită de refacerea stocurilor, după ce acestea au scăzut în trimestrul trei pentru prima dată din 2009.
Stocurile au crescut la 56 de miliarde de dolari, adăugând 1,94 puncte procentuale la avansul PIB. Excluzând stocurile, economia a înregistrat în trimestrul patru din 2011 o creştere de doar 0,8%, faţă de 3,2% în precedentele trei luni.
Acumularea semnificativă a stocurilor indică o redresare lentă a economiei la începutul acestui an.
Miercuri, Rezerva Federală americană a anunţat că va menţine dobânda de referinţă la un nivel excepţional de scăzut cel puţin până la finele lui 2014, mult mai târziu decât estima anterior, în încercarea de a stimula relansarea economiei americane. La sfârşitul unei reuniuni de politică monetară care a durat două zile, Fed a anunţat că economia americană a înregistrat o ‘expansiune moderată’, adăugând că nivelul şomajului rămâne unul ridicat, iar estimările inflaţioniste pe termen lung au rămas stabile.
În ultimele sale prognoze economice, Fed şi-a revizuit în jos estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia americană în 2012 şi 2013. Pentru acest an Fed mizează pe o creştere cuprinsă între 2,2 şi 2,7%, în condiţiile în care în luna noiembrie a anului trecut miza pe o creştere cuprinsă între 2,5 şi 2,9%. Pentru 2013 Fed mizează pe o creştere de 2,8-3,2% (faţă de 3,0-3,5% anterior).
Sursa: Agerpres