O nouă decizie importantă a băncii centrale americane, în contextul luptei cu inflaţia.

FED a majorat dobânda de referinţă cu 0,75%

Miercuri seară, Rezerva Federală (FED), a decis să majoreze din nou, în mod semnificativ, dobânda de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei. Măsura a fost luată în contextul situaţiei economice dificile.

Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul instituţiei bancare centrale din Statele Unite, a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 0,75%, până la intervalul 3,75% – 4,00%.

Într-un comunicat de presă, FED vorbeşte despre inclusiv despre influenţele pe care războiul din Ucraina le are asupra economiei mondiale şi implicit şi asupra economiei SUA.

„Războiul şi evenimentele asociate creează presiuni în sensul creşterii inflaţiei şi afectează activităţile economice mondiale”

„Indicatorii recenţi relevă o creştere modestă a consumului şi producţiei. Ritmul creării de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas la un nivel mic. Inflaţia rămâne ridicată, reflectând dezechilibre între ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mai mari la alimente şi energie şi presiunilor mai ample asupra preţurilor.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei generează dificultăţi uriaşe la nivel uman şi economic. Războiul şi evenimentele asociate creează presiuni în sensul creşterii inflaţiei şi afectează activităţile economice mondiale. Comitetul este foarte atent la riscurile de inflaţie”, a transmis miercuri, 2 noiembrie, Rezerva Federală, pe propriul site.

FED anticipează noi majorări ale ratei dobânzii pe viitor

Potrivit FED, se încearcă obţinerea unui grad ocupaţional maxim şi a unei rate a inflaţiei de 2% pe termen lung.

„Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii fondurilor federale la intervalul 3,75%-4,00%. Comitetul anticipează că vor fi necesare noi majorări ale ratei dobânzii pentru a atinge un nivel al politicii monetare suficient de restrictiv pentru a readuce inflaţia la nivelul de 2% în timp.

În determinarea ritmului viitoarelor majorări ale dobânzii, Comitetul va lua în considerare acţiunile restrictive cumulative în materie de politică monetară, întârzierile prin care politica monetară afectează activităţile economice şi inflaţia, precum şi evoluţiile economice şi financiare”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul Rezervei Federale a SUA.