Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii marţi cea de-a doua estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada iulie-septembrie 2016, conform căreia cea mai mare economie mondială a înregistrat o creştere de 3,2% în ritm anual, în loc de un avans de 2,9%, cât s-a previzionat anterior. În trimestrul doi din 2016 economia americană a crescut cu 1,4%, după un avans de 0,8% în primele trei luni din acest an.
Performanţele peste aşteptări ale PIB-ului SUA în perioada iulie-septembrie 2016 se explică în principal prin creşterea cheltuielilor de consum, responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică, cu 2,8%, faţă de un avans de 2,1% previzionat anterior.
Cheltuielile în structuri non-rezidenţiale au urcat cu 10,1%, cel mai rapid ritm de creştere din 2014. Exporturile au înregistrat un avans de 10,1%, cel mai rapid ritm de creştere din 2013, mai ales datorită majorării exporturile de soia boabe.
De asemenea, companiile au reluat investiţiile, creştere de 3,1% după o scădere de 7,9% în trimestrul al doilea. Cheltuielile în structuri non-rezidenţiale şi mai ales investiţiile în stocuri au revenit pe creştere în trimestrul al doilea, contribuind cu 0,61 puncte procentuale la creşterea PIB.
Analiştii se aşteaptă ca avansul de 3,2%, cea mai bună performanţă după creşterea de 5% înregistrată în trimestrul trei din 2014, să nu dureze iar în ultimele trei luni din acest an expansiunea ar urma să încetinească la 2%.
Pe ansamblul acestui an, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze un avans modest, de 1,5%, faţă de 2,6% în 2015.
Analiştii se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzilor la şedinţa de politică monetară din decembrie, datorită îmbunătăţirii situaţiei pe piaţa muncii şi a economiei. În prezent, dobânda de politică monetară se situează la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50%.
AGERPRES