Biroului Național de Cercetări Economice a anunțat luni că Statele Unite a intrat în recesiune, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Pandemia de coronavirus a afectat puternic economia, iar analiștii se așteaptă la o scădere record de 40% a produsului intern brut în trimestrul doi.
Cea mai lungă expansiune economică din istoria Statelor Unite s-a încheiat în februarie, când economia a căzut într-o recesiune profundă, potrivit Biroului Național de Cercetări Economice (NBER). Luni, Biroul Național de Cercetări Economice a declarat că o expansiune de 128 de luni, s-a oprit în februarie, iar recesiunea a început în aceeași lună, scrie Marketwatch.
Anunțul nu vine însă ca o surpriză. Efectele coronavirusului au început să se vadă în Statele Unite în februarie, iar pandemia a lovit puternic în martie, ceea ce a dus la o blocare la nivel național care a închis cea mai mare parte a economiei. Rata șomajului a crescut în aprilie la cel mai înalt nivel înregistrat la 14,7% și peste 45 de milioane de cereri au fost depuse pentru ajutoare de șomaj.
Economia sa prăbușit într-o recesiune atât de profundă, încât unii analiști prevăd o scădere record de 40% a produsului intern brut în trimestrul doi. În primul trimestru, economia s-a contractat cu 4,8%, una dintre cele mai profunde scăderi înregistrate.
Definiţia tradiţională a unei recesiuni implică un declin al activităţii economice timp de două trimestre consecutiv, dar comitetul a conchis că „amploarea fără precedent a declinului înregistrat în materie de ocupare a forţei de muncă şi de producţie şi extinderea lui în ansamblul economiei fac ca acest episod să poată fi desemnat ca fiind recesiune, chiar dacă se va dovedi a fi de mai scurtă durată decât contracţiile precedente”, arată grupul într-un comunicat.
Dacă ce toate statele americane au început să ridice restricțiile în funcție de situația din fiecare în aprte, economia a început probabil să se redreseze. Media industrială a Dow Jones din SUA: DJIA a crescut în ultima lună în așteptarea unei reveniri.