Astăzi, după ce nu au învățat nimic din experiența 2008, economiștii nu acordă atenție nici vulnerabilităților pieței financiare pe care aceste bule le-au creat, în special în sectorul bancar nereglementat.
Acest lucru este cu atât mai dezamăgitor, cu cât actuala bulă de pe piața globală a activelor și creditelor ar pare să fie mai omniprezentă și mult mai mare decât a fost cea de pe piața de locuințe și credit din SUA, din 2008.
Nu este vorba doar despre faptul că evaluările globale ale acțiunilor sunt acum la niveluri înalte, văzute ultima dată înainte prăbușirii pieței bursiere din 1929. Nici nu există acum bule pe prea multe piețe imobiliare din lume sau pe piețe exotice, cum ar fi cele pentru Bitcoin.
Îngrijorător este faptul că împrumuturile corporatiste și economiile de piață emergente cu probleme au reușit să împrumute la rate ale dobânzii nu mult mai mari decât cele la care guvernul SUA se poate împrumuta.
Fostul secretar al Trezoreriei, Larry Summers, avertizează acum că stimulentele din proiectul de buget al lui Biden ar putea duce la supraîncălzirea economie SUA la începutul anului viitor. Alături de alți analiști, avertizează acum despre tulburările de pe piața financiară globală pe care supraîncălzirea economiei SUA le-ar putea aduce.
Iar o economie americană supraîncălzită va obliga Rezerva Federală să ridice ratele dobânzii pentru a-și îndeplini mandatul de inflație.
O întrebare-cheie pe care economiștii nu și-o pun este de ce creșterea ratelor dobânzii nu ar putea exploda și azi, în același mod în care au explodat bule anterioare pe piața financiară.
O întrebare și mai relevantă ar fi dacă explozia bulei de pe piața imobiliară și a creditelor din SUA din 2008 , care a provocat Marea Recesiune economică, o eventuală izbucnire a bulei globale mai mari, azi, nu va produce o recesiune economică similară la nivel mondial?