Creşterea economiei SUA va redeveni independentă faţă de stimulentele statului anul viitor şi va fi susţinută de sectorul privat, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geitner, citat de Le Figaro.

Aceste afirmaţii sunt primele venite din partea unui oficial SUA după ieşirea statului din recesiune în vara anului trecut care evocă posibilitatea unei creşterii economice fără sprijinul statului.

La mijlocul lunii aprilie, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că cele mai recente date economice arată că avansul cererii va fi suficient pentru asigurarea unei reveniri moderate în trimestrul următor.

Geithner a subliniat că autorităţile vor încerca să reducă deficitul bugetar uriaş în 2011. Deficitul s-a situat la aproximativ 10% din Produsul Intern Brut (PIB) în perioada 2008-2009 şi ar putea urca la 10,6% din PIB în anul bugetar actual, care se va încheia în septembrie.

Vicepreşedintele american, Joe Biden, anticipează că în luna mai vor fi create între 100.000 şi 200.000 de locuri de muncă, numărul urmând să crească în lunile următoare. În prezent, rata şomajului din SUA este de 9,7%.

Angajatorii din SUA au creat în aprilie 162.000 de locuri de muncă, nivel record pentru ultimii trei ani.

SURSA: Mediafax