Economia neagră a atins în Spania circa 24%, în perioada 2005-2008, conform informațiilor postate pe site-ul cotidianului iberic, El Pais.
Studiul la care face referire publicația spaniolă a fost realizat de un grup de profesori ai Universității Regele Juan Carlos din Madrid și arată o creștere importantă a acesteia, de la 12,5% din PIB în 1985, la 20% în anul 2000, aceasta fiind susținută și de boom-ul imobiliar.
Conform realizatorilor studiului, în economia ce a scăpat de sub controlul fiscului, lucrau circa 1,4 milioane de persoane, în 1984, în vreme ce între 2006 și 2008 numărul ”angajaților” a atins 4 milioane de persoane.
În ceea ce privește economia subterană din România, aceasta depăşeşte anual 50 de miliarde de euro, respectiv 40% din PIB, conform unei declarații recente a preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu. Acesta a explicat în faţa deputaţilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, că a ajuns la acest rezultat în urma unor calcule proprii.
Astfel, evaziunea fiscală prin neplata TVA şi a impozitului pe veniturile nedeclarate ar reprezenta circa o treime din economia subterană, iar munca la negru ar lipsi anual bugetul de încasări de 30 miliarde de euro.